Helyi közélet

2016.11.30. 15:23

Lassan kinövik a klubokat Kowáék

Debrecen - A banda a 15. születésnapi buliját az ország legnagyobb csarnokában készül megtartani.

Debrecen - A banda a 15. születésnapi buliját az ország legnagyobb csarnokában készül megtartani.Két telt házas koncertet is adott nemrég Debrecenben a Kowalsky meg a Vega zenekar, pénteken a Roncsbárban, szombaton pedig a Hallban lépett föl a banda. Előbbi előadáson már lehetett érezni, hogy a frontember Kowa nincs teljesen topon. Másnap reggel olyannyira kiszáradt a vírussal küzdő énekes, hogy infúzióra volt szüksége a második buli előtt, hogy színpadra tudjon állni.

Szombaton délután a Hallban a brigád gitárosa, More (Vidák Róbert) és a basszere, Jimmy (Szórád Csaba) megnyugtatott, hogy rendben lesz a dalnok estére, a hangbeállás előtt nyilatkoztak a Naplónak.

Milyen sikere van a most zajló turnénak, hogyan fogadja a közönség a koncerteket?

Jimmy: Azzal kezdeném, hogy tavasszal jártunk utoljára Debrecenben, azóta túl vagyunk a nyári fesztiválokon, az idei Campus is nagyszerűen sikerült itt és a tegnapi roncsbáros bulin is elképesztően lelkes volt a nagyérdemű. De mindenütt telt házzal megyünk hála Istenek, a fesztiválok mellett városnapokra is kaptunk meghívást bőséggel. Ezt az évet mintegy 85 koncerttel fogjuk zárni. Októberben volt egy hónap szünetünk, az finoman szólva már mindenkinek jól jött. Novemberben indult a klubturné, ennek egyik állomása a Roncs, illetve a Hall. Ez év végéig tart, december 31-én még van fellépésünk, januárban ismét pihenünk, február legelején pedig újra útra kelünk.

Mit jelent számotokra Debrecen, van-e valamilyen érdekes, a városhoz kötődő sztoritok?

More: Számomra első körben a lemezfelvételeket jelenti, mindig itt készülnek az albumaink Mosquitónál a stúdióban. Tulajdonképpen hazajárunk ide, mert a zenekar majdnem fele debreceni. Mielőtt a banda tagja lettem volna, sosem jártam még itt, most pedig itt vagyok szinte minden hónapban és imádom a várost.

Jimmy: Minden klub jó, de a Roncsbárnak hihetetlen hangulata van. Nagy színpadon is szeretünk játszani, annak is megvan a varázsa, ugyanakkor ha jó egy kisebb hely, az nagyon király tud lenni! Vannak olyan koncerttermek, amelyek nem annyira tetszenek nekünk, mert kicsik, vagy nem megfelelőek a körülmények, van, ahol például nincs elég áram sem... A Roncsba pont elegendő embert engednek be, ott még kényelmesen tudnak szórakozni telt ház esetén is. Van, ahol viszont olyan tömeg van, hogy ájuldoznak bent az emberek. A jövő évtől előre akarunk lépni ezen a téren, nagyobb helyekre szeretnénk vinni a koncerteket, hála Istennek már ott tart a zenekar. Szóval minimum ötszáz fős helyeken szeretnénk fellépni, hogy mindenki beférjen kényelmesen.

Nyilván nagyon sok barát is megjelenik ilyenkor a cívisvárosi bulikon.

Jimmy: A futballistákkal és a Tankcsapdával is közös a baráti társaságunk. Tegnap is ott voltak a koncerten Dombi Tibiék, Sándor Tomiék, ők igazi „vadállatok”. Szóval ez nekünk hazai pálya.

A magánéletetekről mit osztanátok meg velünk? Ha jól tudom, mindketten családosok vagytok már.

More: Mindkettőnknek két kislánya van. Ráadásul szinte majdnem ugyanakkor születtek a nagyok, ahogyan a kisebbek is majdnem egy időben a két családban. És mindegyik az anyjából jött! Éppen meséltem annak idején Jimmynek, hogy mi már nagyon rajta vagyunk a második babaprojecten, erre nem sokkal később benyögte, hogy a felesége terhes.

More, te vagy kettőtök közül az, aki rövidebb ideje a Kowalsky tagja, hiszen te csak négy éve vagy a bandában. Miként fogadtak anno a többiek?

Jimmy: Ahogyan mondani szokta, sok csatát nyert.

More: Hamar megy számomra a beilleszkedés. Kowa ragaszkodott hozzám, amikor az előző felállás megszűnt.

Jimmy: Most pedig már nem tudunk mit csinálni, a nyakunkon maradt. Próbáltuk egymást kirugdosni, de nem ment.

Avassatok be, miként születik egy Kowalsky meg a Vega-dal?

More: Kowa fejében születnek meg a dalok, ám mivel ő nem tud hangszeren játszani, ezeket én játszom le. Hozza az énekdallamot és a halandzsaszöveget hozzá, elmondja, milyen harmóniára gondol. Elég gördülékenyen megy a munka, értem, mit szeretne. Visszük a próbaterembe a vázat és ott közösen kialakítjuk a dalt.

Jimmy: Aztán eljövünk Debrecenbe és a stúdióban darabokra szedik a számot és kezdhetjük elölről.

Milyen meghódítandó magasságok vannak még a Kowalsky előtt?

Jimmy: Nem fogok nagy titkokat elárulni. 2018-ban 15 éves lesz a zenekar, a szülinapi bulit az ország legnagyobb fedett csarnokába szeretnénk elvinni. Jövőre szeretnénk készíteni egy válogatás lemezt, erre azért van szükség, mert sokan keresik a régi albumainkat, de abból háromnak a jogai nem a mi kezünkben vannak. Ezért újra fölvesszük azokat a nótákat, szám szerint 36-ot, melyek fölkerülnek majd erre a dupla válogatás lemezre. A jövő évben tehát stúdiózni fogunk és decemberben szeretnénk kihozni ezt a produkciót.

Mit fogtok reményeitek szerint csinálni tíz esztendő múlva?

More: Tíz év múlva annyira tenni fogom magam, hogy nem állok majd veled szóba!

Jimmy: Vannak olyan zenekarok Magyarországon, amelyek 35-40-45 éve nyomják a zenét, tehát ha fizikálisan bírjuk, akkor hosszú ideig csinálhatjuk még ezt. Ez az életünk, imádjuk, mindennel együtt, utazással, várakozással, szállodákkal együtt. Ez csodálatos dolog, egy hatalmas szerencse az életben, hogy ami a hobbink, azzal tudjuk a családunkat eltartani. Ez kevés embernek adatik meg. Úgyhogy tíz év múlva, ha jössz, lehet, a Főnix Csarnokban találkozunk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában