Helyi közélet

2016.11.22. 11:26

Különleges kirándulással emlékeztek a forradalomra a povolnysok

Tasnád - A Rákóczi Szövetség által támogatott, október 23-i diákutaztatási pályázat nyerteseként a Debreceni Szakképzési Centrum Povolny Ferenc Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája október 21-én a romániai Tasnádon ünnepelte az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját.

Tasnád - A Rákóczi Szövetség által támogatott, október 23-i diákutaztatási pályázat nyerteseként a Debreceni Szakképzési Centrum Povolny Ferenc Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája október 21-én a romániai Tasnádon ünnepelte az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját.

Első állomásuk Nyírábrány volt, ahol az 1827-ben épült Eördögh-kastélynál helyeztek el koszorút (a névadójuk, Povolny Ferenc tervezte a teraszt tartó kocsiátjárót). Jövőbeli terveik között szerepel, hogy hagyományteremtő módon minden tavasszal (április 22-én) Povolny Ferenc születésnapján koszorúzással fognak emlékezni.

Élő irodalomórán

A következő úti cél Nagykároly volt, ahol az impozáns Károlyi-kastélyban és gyönyörű angolparkjában sétálhattak. Magyar nyelvű szépirodalmi könyveket vittek ajándékba. A Tasnád felé vezető út utolsó állomása az egykoron Érmindszent, ma Ady Endre település volt, ahol felkeresték a költő nádfedeles szülőházát, és az Ady-család későbbi lakóházát. Ezek emlékmúzeumként működnek, számos néprajzi értéket őrizve.

Hamarosan megérkeztek Tasnádra, a partneriskolába, a Technológiai Líceumba.

Már a bejáratnál csodálatos élményben volt részünk, hiszen az „Isten hozott!” köszöntés betűit tartották a tanulók magyar és román nyelven. Ruff Zsófia Igazgatónő köszöntő sorai után vendégül láttak bennünket, majd a két iskola bemutatkozó prezentációja következett. A közös ismerkedés után körbejártuk az iskolát. Ezután került sor az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére készült ünnepi műsor megtekintésére. Igazgatónő nyitó ünnepi megemlékezésében kifejezte örömét, hogy a két iskola tanulói és tanárai ilyen jeles történelmi eseményt együtt ünnepelnek. Iskolánkból Leppné Benke Ilona tanárnő mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta, hogy 1956. október 23. olyan, mint a betlehemi csillag, amely kigyúlt az istálló felett, ahol a kisded született. Szellemi öröksége világítson most is minden magyar szívében. Szikrázva lobbantsa fel a szeretet tüzét, és űzze messze a megosztottság szellemét. Tamási Lajos szavaival tegyünk szent fogadalmat: „ne felejtse, aki él, hogy úgy született a szabadság, hogy a pesti utcán hullt a vér” – idézték fel a kirándulók.

HBN


Viszontlátásra készülve

Nyitrai-Polyák Anikó munkaközösség-vezető is köszönetet mondott a szívélyes vendéglátásért, a felejthetetlen napért, mely nagyon sok meglepetéssel, élménnyel és új ismeretekkel vált teljessé. Átadta az igazgatónő és a Technológiai Líceum nevelőtestületének készült ajándékcsomagjaikat. A csomagban olyan apró ajándéktárgyakat készítettek össze, amelyek tanulóik keze munkáját dicsérik. Az épület- és szerkezetlakatosok fémből készült rózsája, az asztalosok asztali írószertartója, szalvétatartója némi betekintést nyújtott az iskolájukban oktatott szakmákról. Elbúcsúztak annak reményében, hogy viszontláthatják egymást iskolájukban, Debrecenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában