Helyi közélet

2016.11.04. 19:08

Bizony-bizony: csak sportszerűen!

Biharnagybajom - <em>Dehogy beszélek én Czövek János István ellen, hisz’ régtől fogva falumbéli becsült jó ismerősöm – csupán a Hajdú-bihari Naplóban (2016. okt. 14., Fórum) megjelentetett egy-két megállapításához fűznék egy s mást. S ahogy mondani szokták volt: a teljesség igénye nélkül.

Biharnagybajom - Dehogy beszélek én Czövek János István ellen, hisz’ régtől fogva falumbéli becsült jó ismerősöm – csupán a Hajdú-bihari Naplóban (2016. okt. 14., Fórum) megjelentetett egy-két megállapításához fűznék egy s mást. S ahogy mondani szokták volt: a teljesség igénye nélkül.

1) „…nincs rossz rendszer, csak rossz tanár…”

– Ha valaki felmérné, hogy a sokszor emlegetett központ névadója által építtetett iskolákból ugyan hány maradt meg máig…

– Érdemes lenne összeszámolni, hogy 60 év alatt „illetékesek” hányszor forgatták fel a mindig jó(?) rendszert!

– Széchenyi neve ma is jól mutat a kitűzőkön, de gondolatisága („kiművelt emberfők sokasága”), ez bizony megtagadva látszik.

– Nézem a gyerekeket: buszoznak egyik faluból a másikba, de a másikból is az egyikbe – nevelőik szintúgy.

– Nézem a gyerekeket: sokaknak (nagyon sokaknak) reggel 7-től délután fél 3-ig tart a tanítás (elsősöknek esetenként 5 óra! Látott már „ezek” közül valaki közelről iskolát?!) Utána még kényszerűségből pár óráig ott kell maradniuk…

– Gyerekek: nyolcadikig már négy osztályfőnökük volt. Nyolcadikosok, az osztályfőnökük alsós, őket nem is tanítja…

– Nézem a gyerekeket: sápadtak, fáradtak, sokan közülük éhesek – nem hancúroznak.

– Később pedig: ha mégoly tehetséges volna is, szegény szülei hogy’ állhatnák a felsőbb szintű oktatás költségeit?

– Nézem volt és ifjabb kollégáimat: kedvetlenek, fásultak, kimerültek. Bugyuta adminisztrációs feladatok megoldásával több időt kénytelenek eltölteni, mint a felkészüléssel, tanítással. („Normális?!”)

– A sokat emlegetett/átkozott portfólió miatt (azt is, aki kitalálta!) – mert sanda, mert léleknyomorító, mert megalázó – bizony, már sokan fájó szívvel bár, de ott hagyták a pályát.

– És a legújabb koporsószög: nem lesznek önkormányzati iskolák (szegény Reményik Sándor!).

2) „…nincs kevés fizetés, csak elégedetlenség”

– Kis hazánkban a minimálbér jelenleg 111 ezer forint. A felsőfokú végzettséggel tanító „Pedagógus I.” (ők a zöm) 44 év szolgálati idő után érheti el ennek a háromszorosát (336 523 forintot). Megjegyzem: túlóra tartásáért, helyettesítésért nem jár ám pótlék.

– Pedagógus-átlagbérek (forintban): USA 700 ezer, Németország 650 ezer, Nagy-Britannia 550 ezer.

– Száz évvel ezelőtt lázadt „…már az Élet alágyűrtje, A tanító, a legrababb magyar…”. Ma csak lázadozik. Amit pedig válaszként kap: önelégült, pökhendi, gunyoros vigyor. Jaj, valami elromlott! Valamit nagyon elrontottak!

- Nemes István, Biharnagybajom -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában