Helyi közélet

2016.10.01. 12:55

Poloskák telelőhely-keresőben

Hajdú-Bihar - Lakások esetében a szúnyogháló, a kertekben a gyomirtás és permetezés lehet hatásos.

Hajdú-Bihar - Lakások esetében a szúnyogháló, a kertekben a gyomirtás és permetezés lehet hatásos.

A zöld vándorpoloska növények nedvével táplálkozik, szúró-szívó szájszervével azok levelét, szárát, gyümölcsét megszúrja, alatta pedig a növényrész megpuhul, minősége romlik – derült ki a kormányhivatal érdeklődésünkre küldött válaszából. Tapasztalataink szerint ezen kívül a szúrás helyén fehér folt jelenik meg. Bár a zöld vándorpoloska károkozása gusztustalan, a lakásba bejutott állat pedig büdös, az emberre nem veszélyes – szögezte le a hivatal.

Mivel a zöld vándorpoloska polifág károsító, tehát minden­evő, mindenhol megtalálható. Elterjedhet szántóföldi és kertészeti kultúrákban és az utcai fákon is jelen lehet, főként erdősá­vok­ban, lakott területek védett helyein telel át – ezért keresi a fák repedéseit, a lakóházak réseit. Egyelőre még számítani kell a jelenlétükre, az első fagyokig mindenképpen, várhatóan október végéig okozhatnak kellemetlenséget.

Védekezni ellenük leginkább csapdázással lehet, az imágót a sárga színcsapda vonzza. Ezen kívül érdemes a kertekben alaposan gyomtalanítani, mivel az imágó az elszáradt növényi részek alatt is át tud telelni. Engedélyezett rovarölő szerek is hatásosak a poloskák ellen, de – hívták fel a figyelmet – a növényvédőszeres kezeléseknél figyelembe kell venni az élelmezés-egészségügyi várakozási időt; ám hozzátették, hogy azokban a kertekben, ahol más kártevők ellen is védekeznek, ott a zöld vándorpoloska sem tud felszaporodni. A lakások esetében pedig a szúnyogháló lehet hatásos.

Az MTI-nek Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára azt mondta, mivel megtelepedett az országban, a jövőben is számolni kell kártételével, mennyisége pedig az időjárás függvénye.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában