Helyi közélet

2016.10.10. 14:03

Leporolták, megújították, vonzóbbá tették a sárándi falunapot

Sáránd - Az első világháborús katonai öltözetbe bújt jegyszedők engedték be az „időkapun” át a vásárra érkezőket.

Sáránd - Az első világháborús katonai öltözetbe bújt jegyszedők engedték be az „időkapun” át a vásárra érkezőket.

Mert olyan volt a sárándi falunap kapuja, mint ha korokat választott volna el egymástól. Kívül a XXI. század, belül az évtizedekkel ezelőtti falusi élet. Ennek megfelelő tartalmas programok, egységes faházakból a falu és környék sajátos portékáit kínálók, a bográcsban fővő ételek evésre ingerlő illata. Ehhez rengeteg érdeklődő és kitűnő hangulat is társult – mintha már a tizedik jubileumán is túl volna a Sárándi Vásári Sokadalom rendezvény. Pedig a hétvégi, kétnapos esemény még csak a második volt a sorban.

Gyönyörű Zsiga megszervezte

– A rendezvények és azok szervezése terén nagy tapasztalattal rendelkező Gyönyörű Zsigmond települési képviselő vette kezébe az ügyet tavaly, amikor a sportpályán rendezett, ellaposodott falunap helyett valami merőben újat szeretett volna a 2014 őszén megalakult képviselő-testület – válaszolta kérdésünkre Szántó József polgármester. – A falunapnak a Vásári Sokadalom nevet adtuk, behoztuk Sáránd központjába, a helyben és a környéken megtermelt és előállított termékekre építettünk, itt bemutatkozhat a falunkban élő mind a tizenhat népi kismesterséggel foglalkozó művészünk is. Az egységes árusító helyeket, a faházakat – szám szerint harmincat – a velünk közös jegyzőségben lévő testvérfalunkból, Tépéről hoztuk. Az értékeink bemutatása mellett a szórakoztatás is célunk, hiszen operett és ma népszerű könnyűzene is helyet kapott a műsorfolyamban.

A kétnapos rendezvény nyitónapján rendezte meg a falu a Sárándról elköltözöttek, valamint a nemrégiben ideköltözöttek közös találkozóját. Az önkormányzat fontosnak tartotta, hogy nekik bemutassa a települést, megismerjék az eredményeket, a gondokat, és meghallgassák a javaslataikat is. Amellett, hogy sok jószót kaptak, javaslatként érkezett a kiterjedtebb fásítás, valamint a lépések megtétele a munkahelyek létrehozására.

HBN–KZS


Visszahozta a jó társaság

A sokadalom egyik sajátos színfoltja a hortobágyi cifraszűrbe öltöztetett Dada Isaac, a Debreceni Egyetemen tanuló nigériai diák volt, aki családi-baráti kapcsolatai révén jutott el a falunapra. – Tavaly hívta, most magamtól jöttem, olyan jól éreztem magam akkor – mondta.

A szüreti hangulatot árasztó, sütőtökkel megrakott lőcsösszekérrel szemben a Hunyadi vadásztársaság őzpörköltet készített két hatalmas bográcsban. – Egyet magunknak, egyet az önkormányzatnak – válaszolta Matolcsi József és Balogh Lajos. – Az elsőn is itt voltunk, úgy gondoljuk a település rendezvényén illik ott lennünk. De főleg a jó társaság hozott vissza bennünket.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában