Helyi közélet

2016.10.01. 17:53

A Pallagi úton már nem sokáig kell félnünk a vadaktól

Debrecen - Az önkormányzat és a Nyírerdő közösen végzi el a Pallagi út mentén a területhelyreállítást.

Debrecen - Az önkormányzat és a Nyírerdő közösen végzi el a Pallagi út mentén a területhelyreállítást.

A Pallagi úton történt tíz vadütközéses baleset okainak tisztázására írandó cikkünk kapcsán jutott az önkormányzat, illetve a Nyírerdő Zrt. tudomására, hogy sürgős intézkedésekre van szükség a további balesetek elkerülésére. Az érintett felek ezt követően példás gyorsasággal kezdeményeztek szakmai egyeztetést az elvégzendő teendőkről, amit újabb követett, immár pontosítva az intézkedési tervet.

Kétszer egyeztettek

A konkrét lépésekre vonatkozó kérdésünkre a debreceni polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályától kapott válasz szerint az első egyeztetés szeptember 22-én történt meg. Ezen részt vett a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya, a Nyírerdő Zrt., a Hortobágyi Nemzeti Park, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának képviselője, valamint Iván János, a Nagyerdő Vadásztársaság elnöke. A területbejáráson ugyancsak megjelent dr. Aradi Csaba ökológus, szakértő elmondta, hogy a balesetveszélyes helyzetek megelőzésének több lehetséges módja van, s ezek együttes használata vezethet a legbiztosabb eredményre. Szerinte túlszaporodott a vadállomány, melynek gyérítése a helyi vadásztársaság feladata. A balesetveszélyes helyzeteket ezen túl az okozza, hogy a gépjárművel közlekedők az út menti növényzet és a gépjárművek nagy sebessége miatt későn észlelik az úton áthaladó állatokat.

Ezek után a jelenlévők a következő javaslatokat fogadták el: a vadállomány gyérítése; az út menti cserjék eltávolítása (ez növeli az észlelési időt); valamint a Pallagi út teljes hosszában a TEVA gyógyszergyártól a körforgalomig 60 kilométer/órás sebességkorlátozás bevezetése. A vadlétszám szabályozásáról a vadásztársaság, a Nyírerdő Zrt., a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, illetve a természetvédelmi hatóság a későbbiekben egyeztet. Az önkormányzat és a Nyírerdő Zrt. vállalták, hogy az út mentén a cserjeirtást, az út tartozékának minősülő terület tisztítását közösen elvégzik. A városüzemeltetési osztály, mint a közút kezelője az út teljes hosszán kihelyezi a sebességkorlátozó táblákat.

Tart az engedélyeztetés

A második bejárást ezen a héten csütörtökön tartották, ahol a természetvédelmi hatóság képviselője közölte, a szóban forgó, Natura 2000-es hálózat által érintett területen – mely az utat is magába foglalja – szükséges cserjeirtás területhelyreállításnak minősül, ezért engedélyköteles. A már megindított engedélyezési eljárást követően – néhány héten belül – az önkormányzat és a Nyírerdő Zrt. közösen végzi el a terület helyreállítását. Ezzel egy időben az úttal párhuzamos erdősávban található száraz, balesetveszélyes fák eltávolítására is sor kerül – tudtuk meg a városfejlesztési főosztálytól.

HBN–ÉP


Kimérték a határokat

Pusztai Virág, a Nyírerdő Zrt. debreceni erdészetének megbízott igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy az egyeztetéseken megállapodtak az önkormányzattal az állami és az önkormányzati terület határának a kiméréséről, amit már el is végeztek. Ezután a balesetveszélyes fákat eltávolítják, valamint a szükséges gallyazásokra, cserjeirtásokra is sor kerül. A munkavégzésre a város a természetvédelmi-, az erdészet pedig az erdészeti hatóságtól szerzi be a szükséges engedélyeket. Amint ezek megvannak, a lehető legrövidebb időn belül, a különböző tulajdonú területeken egyszerre végezik el a szükséges növénykezelési munkákat.


Debrecen - Fél év alatt tíz vaddal (8 őz, 2 vaddisznó) ütközéses baleset történt a Pallagi úton, legutóbb a múlt hét elején ütöttek el egy őzet éjszaka. Az eset ugyan nem egyedi, máshol is előfordul, ahol erdő vagy erdősáv övezi az utat, de a gyakoriság szembetűnő, ráadásul kérdéses, hogy minden eset tudomására jutott-e az illetékeseknek. Kész csoda, hogy eddig még nem történt személyi sérülés, hiszen egy fél mázsás vagy súlyosabb állattal való ütközés következtében a jármű fának vagy egy szemből érkező másiknak is csapódhat. A helyzet megoldásért kiált, de ahhoz előbb minden körülményt meg kell ismerni, ami hátráltatja, vagy előrébb viheti az ügyet. Erre tettünk kísérletet, s közben kiderült, nem is olyan egyszerű a probléma, mint az elsőre látszik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában