Helyi közélet

2016.10.25. 12:15

A darvak körül forgott a hétvége a Hortobágyon

Hortobágy - A kedvezőtlen időjárás ellenére viszonylag sokan vettek részt az idei Darufesztiválon a hétvégén.

Hortobágy - A kedvezőtlen időjárás ellenére viszonylag sokan vettek részt az idei Darufesztiválon a hétvégén.

Hortobágy. A háromnapos rendezvénysorozat szakmai nappal kezdődött, majd szombaton és vasárnap gasztronómiai-, kulturális- és terepi programokkal folytatódott. A Darufesztivált, valamint a vele párhuzamosan zajló Szent Dömötör-napi Behajtási ünnepet dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. Elmondta: „Természeti értékeink mellett sikerült megmenteni, megbecsülni és megőrizni a múlt értékeit és hagyományait. Ezen értékeket ápolják tradicionális rendezvényeink, mint a Szent Dömötör-napi Behajtási ünnep és a méltán híres Darufesztivál. Mindkét rendezvényünk az ember és a táj harmonikus együttéléséről szól a hagyományőrzés jegyében.”

Minden, ami hagyomány

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 2016-ban második alakalommal rendezte meg a Darufesztivált, ahol a vásári forgatagban a környékbeli kézműves mesterek és a Hortobágyi Nemzeti Parki Termék védjegyesei is felsorakoztatták szebbnél-szebb portékáikat, népművészeti alkotásaikat. A gyermekek több helyszínen kézműveskedhettek, kreatívkodhattak, kipróbálhattak különféle népi játékokat. A hamisítatlan fesztiváli hangulatot a népzenei és térségi kulturális csoportok, művészeti együttesek szolgáltatták. Látogatóink megkóstolhatták a hortobágyi bográcsos ételeket, valamint a „Darukonyha Receptverseny” díjnyertes finomságait is. A fesztivál fénypontja a hajnali-, nappali- és alkonyati darules túrák voltak, melyeken a kedvezőtlen időjárás ellenére is a három nap alatt közel 500 látogató vett részt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában