Helyi közélet

2016.08.04. 13:03

Kerékpártúrára invitálnak mindenkit

Debrecen - A város kulturális hagyományainak megőrzéséért is tekernek.

Debrecen - A város kulturális hagyományainak megőrzéséért is tekernek.

A „Válaszd a hazait” túrasorozat következő eseménye augusztus 6-án, a Halomlátogató túra, melynek során a Természetjáró Szövetség az érdeklődőkkel közösen a Debrecen környékén fellelhető kunhalmok közül keresnek fel hatot kerékpárral.

A biciklisek szombat 9 órakor a Füredi-Böszörményi út kereszteződésében, a kerékpárúton találkoznak. Utuk során a Nagysándor-halomtól a Basa-halomig 6 kunhalmot látogatnak meg. A kirándulás hossza körülbelül 15 kilométer. Az eseményen résztvevőktől azt kérik a szervező, hogy az időjárásnak megfelelően öltözzenek, a jelenleg érvényben lévő műszaki előírásoknak megfelelő kerékpárral, láthatósági mellénnyel jelenjenek meg. Emellett hozzanak magukkal élelmet és innivalót.

Történelmi visszatekintés

Mint azt a túravezető Lévai Gyöngyi közleményében hangsúlyozta, már 2. alkalommal jártak ezeken a helyeken, sajnos a halmok állaga azóta csak romlott. Maroknyi kis csapatuk nincs olyan helyzetben, hogy hathatós lépéseket tegyenek a megőrzésükért, de legalább számon tartják, és egy kis történelmi visszatekintés keretében emlékeznek a régmúlt idők itt maradt emlékeire. Ezzel a kerékpártúrával városunk kulturális hagyományainak megőrzéséért is tekernek. – A Basahalom közelében található a XX-XXI. század nevezetessége, a kommunális hulladékából épült magaslat, a szeméthegy. Magassága okán nem túlzás hegynek nevezni, hisz elég markánsan kiemelkedik az alföldi tájból, erre is érdemes vetni egy pillantást, ha már erre járunk. Visszafelé megnézzük, mi változott a Vértessy-kastély környezetében – áll a közleményben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában