Helyi közélet

2016.06.22. 11:27

Olcsón venni, drágán adni

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A hazai pénzintézetek sok év felgyülemlett ügyletétől szabadulnak meg most egyszerre.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A hazai pénzintézetek sok év felgyülemlett ügyletétől szabadulnak meg most egyszerre.

Az idei első negyedévben jelentek meg tömegesen a piacon a kereskedelmi bankok által eladott követelések, melyek kapcsán akár féláron is megszerezhető egy ingatlan, vagy éppen az értékesítésből pár hónapon belül 40-50 százalék haszon realizálható.

Bedőlt ingatlanok

A bedőlt ingatlanok esetében eredetileg a bank hitelt adott, így valójában a követelést adja tovább, de az élelmes vásárlók hamar rájöttek, hogy a követeléshez ingatlan is kapcsolódik, így követelés formájába foglalva, de maga az ingatlan áll a háttérben. Emiatt ténylegesen beköltözhető befektetésként, vagy fedezetet jelentő, komoly forgalmi értéket képviselő, pénzzé tehető eszközként kezelhető. Az elmúlt években a kilakoltatási moratórium, valamint a forintosítás kötötte le a bankok energiáit, ezért sok év felgyülemlett ügyletétől szabadulnak meg most egyszerre. Számos követeléskezelő vásárol hatalmas tételben bedőlt ingatlanos követelést, de jó pár ügynökség is megjelent a piacon, melyek a-tól z-ig képviselik a magánszemély befektetőket.

Sokakat érdekel

A bankiingatlanok.com képviselője, Bárdos Péter elmondta, hogy sokszorosára emelkedett az érdeklődés az elmúlt néhány hónapban az ilyen típusú ügyletek iránt. A befektetők nem tudják miben tartani a pénzüket, a bank, az államkötvény mind rendkívül alacsony hozamot biztosít számukra, nem ritkán összességében inkább veszít az értékéből a megtakarítás. A nagy hozamot ígérő tőzsdei befektetések pedig messze állnak a biztonságos formáktól. A bedőlt ingatlanhoz kapcsolódó követelésvásárlás emiatt jelent hiánypótló megoldást napjainkban, hiszen az ingatlanfedezet egyértelmű biztosítékot jelent a tőkére, „olcsón megszerezhetősége” pedig az elérhető profitra garancia. A módszer egyszerű: olcsón megvenni, drágán eladni. A teljes ügymenet országos átlagban 6-8 hónap, ennyi idő alatt „kezelik ki” a követelést, azaz lesz a végén belőle ingatlan, kulcs, vagy éppen a követelés eladásból származó bevétel (pl. az ügyintézők által végigvitt árverés útján). A futamidő alatt elért hozam nem ritkán hatvan százalék is lehet, de a matematikai átlag 46 százalék, úgy, hogy ebből már a járulékos költségeket is levonták.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában