Helyi közélet

2016.05.12. 16:28

Tartós békétlenség a Béke utcában

Folyás - Feljelentésről ír a polgármester a faluban kihordott szórólapon.

Folyás - Feljelentésről ír a polgármester a faluban kihordott szórólapon.

Könnyen fél évig, de még tovább is húzódhat, mire egy helyi népszavazási kezdeményezés voksolásig jut – derül ki a hatályos törvényből. A marhatelep építési terve ellen tiltakozó folyásiaknak azonban egyelőre hitelesített kérdésük sincs, miután a Helyi Választási Iroda határozata szerint az aláírásgyűjtő ív formai okok miatt nem felel meg az előírásoknak. A helyzet azonban ennél bonyolultabb, miután minden jel szerint Béke Nóra elállt a beruházás tervétől, így lehet, hogy okafogyottá válik az elindított eljárás.

Ötven aláírás kell

A befektető elképzelései ellen tiltakozók egyik szószólója, Váradi Lajosné azt kérdezné a helyiektől, egyetértenek-e azzal, hogy Folyás belterületének határát megváltoztassák, és a Béke utca környékén lévő, korábban építési telkeknek kijelölt ingatlanokat külterületté nyilvánítsák azért, hogy ott egy nagy létszámú állattartó telepet létesíthessenek? Mint azt Maginé dr. Csirke Erzsébet aljegyző elmondta, ha ismét beadják a kérdést, s az aláírásgyűjtő ívet a szabályoknak megfelelőnek minősítik, a kérdést pedig hitelesítik, a kezdeményezőnek 30 napja van az aláírások összegyűjtésére; a helyi rendelet értelmében legalább 50 szignóra van szükség.

A népszavazás időpontját a képviselő-testület írhatja majd ki, ha odáig jut a kezdeményezés. A népszavazás – amelynek költségét az önkormányzatnak kell viselnie – akkor lehet érvényes, ha a választópolgárok több mint fele érvényesen szavaz, és akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választók több mint fele ugyanúgy voksol. Érdemes hozzátenni: ez semmi esetre sem hosszú távú garancia, ugyanis az érvényes és eredményes helyi népszavazással hozott döntés a képviselő-testületre egy évig kötelező.

A befektető elállt szándékától

Váradi Lajosné munkatársunktól értesült az elutasításról, azóta kézhez kapta a hivatalos határozatot. Azt mondta, kitartanak a népszavazás mellett, ezért csütörtökön ismét beadják a javított kezdeményezést. Annak ellenére is, hogy – mint megírtuk – Magyar Sándor polgármester (független) azt közölte, a befektető elállt minden Folyást érintő beruházástól. A faluvezető a lépést Béke Nóra tájékoztatása alapján a településre és annak vezetőire, illetve a befektető családjára irányuló becsületsértő és lejárató kampánnyal indokolta, derül ki a helyi postaládákba dobott papírról. Azon az is olvasható, hogy Magyar feljelentést kezdeményezett a korábbi aláírásgyűjtés során vélelmezhető visszaélések, a testület és annak tagjainak alaptalan rágalmazása, valamint a károkozás miatt. Közben úgy értesültünk, hogy Béke Nóra már kérte a hivatalnál a szerződés felbontását. Erről a képviselő-testületnek kell szavaznia, ezt leghamarabb a májusi ülésen teheti meg a faluvezetővel ötfős testület.


Bűztől, patkányoktól félnek a tiltakozók

Mint arról beszámoltunk, Béke Nóra 12 önkormányzati telket vásárolt meg Folyáson összesen nettó 3,6 millió forintért. Egy részén kaphatna helyet a marhatelep, ami a legközelebbi lakóházaktól 200 méterre épülhetne fel. Sokan attól tartanak, hogy állandóan büdös lesz a faluban, elszaporodnak a patkányok és legyek, a házak pedig elértéktelenednek. Az ötlet ellen már márciusban aláírásokat gyűjtöttek a tiltakozók, akkor egy nap alatt 111-en szignálták a beadványt. Magyar Sándor (független) polgármester május 5-én megjelent cikkünkben elmondta, a telep az állatok téli szállása volna, a nyarat egy újszentmargitai legelőn töltenék. A hírek szerint mélyalmos állattartás szerint nevelnék a jószágokat. Ez olyan tartási módot jelent, amelyben hosszabb idő elteltével trágyáznak. A hatályos jogszabály szerint – hívta fel figyelmünket egy olvasó – hathavi trágya mennyisége tárolható, tehát az őszi istállózási időszak kezdetétől a tavaszi kihajtásig folyamatosan almoznak és a kihajtás után trágyáznak ki, egyszer.


Folyás - Tehéntelepet építene egy gazdálkodó, aki 12 önkormányzati telket vásárolt a faluban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában