Marhabűztől félnek Folyáson

Akt.:
A beruházó két telephelyén is Aberdeen Angus fajtájú marhákat nevelnek
A beruházó két telephelyén is Aberdeen Angus fajtájú marhákat nevelnek - © Illusztráció: Ali Burafi / AFP
Folyás – Tehéntelepet építene egy gazdálkodó, aki 12 önkormányzati telket vásárolt a faluban.

200-250 méterre a lakott házaktól húznák fel azt a marhatelepet Folyáson, amelynek építése ellen tiltakozik a helyiek egy része – értesült a Hajdú-bihari Napló. Az ellenzők arányát jól kifejezi, hogy márciusban egy nap alatt 111 szignó gyűlt össze az erről szóló nyilatkozaton, ez az apró falu választópolgárainak közel felét jelenti.

A munkanélküliségtől és elvándorlástól sújtott településen egy környékbeli mezőgazdasági vállalkozó, Béke Nóra – a Polgári Bank elnök-ügyvezetőjének, Béke Lászlónénak a lánya – szeretne gazdálkodásba kezdeni, információink szerint gépesített, minimális emberi közreműködést igénylő telepet építene. Ennek érdekében vásárolt meg 12 önkormányzati telket összesen nettó 3,6 millió forintért, derül ki a januári testületi ülésről készült jegyzőkönyvből, amelyet csak többszöri, határozott erősködésünk hatására bocsátottak rendelkezésünkre, annak ellenére, hogy azokat bárki számára elérhetővé kellene tenni.

Az ívek aláírói azt kifogásolják, hogy a létesítmény túl közel esne a házakhoz, két oldalról is a lakásokra nézne. A hírek arról szólnak, hogy mélyalmos állattartás szerint nevelnék a jószágokat. Ez olyan tartási módot jelent, amelyben hosszabb idő elteltével trágyáznak. A hatályos jogszabály szerint – hívta fel figyelmünket egy olvasó – mélyalmos tartás esetén hat havi trágya mennyisége tárolható, tehát az őszi istállózási időszak kezdetétől a tavaszi kihajtásig folyamatosan almoznak és a kihajtás után trágyáznak ki, egyszer.

Ma kevés a faluban a tehén

Több helybelivel is beszéltünk. A tiltakozók egyöntetűen mondták, attól félnek, hogy a széljárás miatt büdös lesz a faluban, illetve elszaporodnak a patkányok, egerek és rovarok. Váradi Lajosné, az ellenzők egyik szószólója hozzátette, tartanak tőle, hogy tovább romlanak a házaik értékei, elvégre ki akarna egy állandó trágyaszagot árasztó telep közelébe költözni? – kérdezi –, megjegyezve, hogy bár korábban majd’ minden háznál voltak haszonállatok, de nem egy tömbben, s a gazdák rendszeresen takarították az almot. Egy másik aláíró úgy fogalmazott, ha megépülne a telep, az felgyorsítaná a falu pusztulását. Egy, a leendő telep közelben élő 77 éves asszony, Kiss Sándorné viszont azt mondta, mivel nem neki kell a marháknak enni adnia, nincs kifogása ellene, annál is inkább, mert ők mindig tartottak teheneket, bikákat. Másrészt, mondja, ami a falu javára van, azt támogatni kell.


Itt épülne tehéntelep Folyáson | Forrás: Google Maps


Az ügyben pénteken kerestük a beruházó Béke Nórát, aki írásban kérte kérdéseinket, másnap viszont azt írta vissza, hogy nem kíván nyilatkozni. Miután szerdán Magyar Sándor (független) polgármester arról tájékoztatott, hogy a vállalkozó a terveinek fogadtatása miatt visszalépett a beruházástól, ismét hívtuk, de ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. A faluvezetőtől viszont azt is megtudtuk: a 12 telek nem egybefüggő. Béke Nóra és családja a faluba költözne, házat, illetve egy másik telken panziót is építenének. A maradék nyolc telekre kerülne a gazdaság, az volna a marhák téli szállása, kerítéssel, fákkal körülvéve. A jószágok nyáron egy újszentmargitai mezőn legelnének, télen pedig a polgármester szerint szagtól nem kell tartani. A telep talaját a tervek szerint alácsöveznék, hogy ne folyjon a trágya a talajba.

A tájékoztatást hiányolják

Az aláírók a falu tájékoztatásának elmaradását is Magyar Sándor szemére vetik. Az ügyben falugyűlés megszervezését is kérték, erre azóta sem került sor. Arra a felvetésünkre, miszerint ha hamarabb a falu elé áll a tervekkel, talán kevesebb ellenérzésbe ütközik a beruházás, a polgármester azt felelte, a szükséges szakhatósági vélemények beszerzése zajlik, azok birtokában látja értelmét a gyűlésnek. Már csak azért is – folytatta –, mert úgy tudja, a vállalkozó uniós pályázatra vár. A beruházástól maga azt reméli, ha látják, hogy elismert gazdálkodó telepszik le, mások is látnak majd fantáziát Folyásban. Ezen kívül iparűzési adóbevételre számíthatnának, s a panzióval együtt (ahol vendégeket fogadnának) egy-két munkahely létrejönne – már ha a beruházásból lesz valami.

A helyiek azt is mondták, hogy többen is aláírták volna a tiltakozó nyilatkozatot, a közmunkások és az önkormányzat intézményeiben dolgozók közül viszont csak kevesen merték ezt megtenni. Szintén többen beszéltek arról, hogy több embert számon kértek, amiért aláírták a beadványt. A polgármester cáfolta ezeket a híreket.

Magyar Sándor elmondta, a föld értékesítéséből befolyó bevételnek megvan a helye: azt helyi utak felújítására fordítanák, illetve a temető mellett parkolók kialakítására is jutna, ha akár költségvetési maradvánnyal vagy hitellel kiegészítenék.

– Szabó Zsolt László –


Húsmarhát tenyészt

Béke Nóra közgazdász, évekig Németországban dolgozott. Hazatelepülése után lépett édesapja nyomdokaiba, maga is biogazdálkodásba fogott. Újtikos külterületén, a Borockás tanyán kezdett biohúsmarhákat tenyészteni (ma már Újszentmargitán is működik gazdasága). Az állományt Aberdeen Angus fajta alkotja, amelyet 1870-ben Skóciában nemesítettek, különlegessége, hogy nincs szarva, s kizárólag füvet eszik – erről a befektető beszélt 2012-ben a Biokultúra című lapnak. A januári testületi ülés jegyzőkönyve szerint egyébként a telep mellett évente 200 ezer forintért egy 6,8 hektáros terület – Magyar szerint kaszáló –20 évre történő bérbeadásához is hozzájárult a testület.

hirdetés