Helyi közélet

2016.05.19. 14:30

ORFK: kevesebb az unokázós csalás, de vannak új módszerek

Budapest - Csökkent az úgynevezett unokázós csalások száma, de új módszerekkel csalnak ki pénzt az idősektől - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) főkapitányi biztosa a rendőrség csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest - Csökkent az úgynevezett unokázós csalások száma, de új módszerekkel csalnak ki pénzt az idősektől - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) főkapitányi biztosa a rendőrség csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Tarcsa Csaba dandártábornok elmondta: főleg a fővárosban és Pest megyében tapasztalták, hogy idős embereket szólítanak meg az utcán, kórház után érdeklődnek, majd ráveszik őket arra, hogy üljenek be a kocsiba, és mutassák az utat oda. Közben eljátsszák, hogy telefonon megtudják, a rokonuknak le kell vágni a lábát, hacsak nem fizetnek egy nagyobb összeget a kórháznak.

Az elkövetők meggyőzik a sértettet, hogy adjon kölcsön pénzt, és zálogban nála hagynak egy euróval és dollárral tömött táskát. A pénzes táskát azonban kicserélik egy papírral tömöttre. Ilyen módon 23 esetben csaltak ki pénzt, százezer és másfélmillió forint közötti értékben.

A főkapitányi biztos elmondta, új módszer például, hogy egy értéktelen ajándékcsomagot visznek a sértetteknek, állítólag egy multicég képviseletében, és azt kérik, fizessék ki a 10-20 ezer forintos szállítási díjat. Kifigyelik, hol tartja az idős ember a pénzét, elterelik a figyelmét például azzal, hogy vizet kérnek, és meglopják.

Új módszer az is, hogy beszédbe elegyednek az idős emberrel, kikérdezik, milyen betegsége van, és "akciósan" értéktelen paplanokat ajánlanak neki a keringési panaszokra, ízületi vagy daganatos betegségekre, majd az előző módszerhez hasonlóan kifigyelik, hol tartja a pénzét és a figyelem elterelésével meglopják.

Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a modern kriminológia már nem bűnmegelőzésről, hanem veszélymegelőzésről beszél. Kiemelte, azok a nemzetállamok tudnak a globalizációs kihívásokkal, így a kriminalitással szemben eredményesen fellépni, ahol nagyon magas szintű a közösségi, társadalmi bűnmegelőzés, ezért felértékelődik a társadalmi prevenció.

Terdik Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese a sajtótájékoztatón beszámolt egy felderítésről: két nő szórólapterjesztőnek adta ki magát, így bejutottak ingatlanokba, elterelték a sértettek figyelmét, majd készpénzt és ékszert vittek el. Menekülésüket két férfi segítette autóval. Az elkövetők 2015 vége és 2016 áprilisa között tíz ügyben összesen 25 millió forint kárt okoztak, például Sarkadon, Kőszegen, Balmazújvárosban, Szegeden.

Horváth Lajos ezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese öt ügyről számolt be. Egy férfi és egy nő a klasszikus "unokázós" csalással próbálkozott, a nőt tizenegy, a férfit tíz ügyben gyanúsították meg.

Vácon szintén "unokázós" csalással próbálkoztak, de az idős nő mellett állt éppen a lánya, akire az elkövetők hivatkoztak. Amíg a nő szóval tartotta a telefonálókat, a lánya értesítette a rendőröket, akik így elkapták az elkövetőt. Kérdésre válaszolva Horváth Lajos elmondta: bűnözői körök adják-veszik a régi, nyomtatott telefonkönyveket, amelyeket fel tudnak használni ehhez a csaláshoz.

Monoron három férfi uzsoratartozásra hivatkozva csalt ki pénzt idősektől, 2 millió forint értékben. Dabason pedig az Elműre hivatkozva telefonáltak egy idős asszonynak, hogy túlfizetése van, de a nő gyanakodott, értesítette a rendőröket, akik elfogták az elkövetőt.

A főkapitány-helyettes elmondta azt is, keresnek három férfit, akik idős emberekhez mentek be, vizet kértek vagy drótot, és a sértettek figyelmét elterelve elvették a pénzüket. Gyálon 2,5 millió, Pilisszentivánon 1,5 millió forintot szereztek meg így.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában