Helyi közélet

2016.05.23. 13:19

„Fél évszázad színekben” a Bocskai Várkastélyban

Nagykereki - 2016. május 20-án „Fél évszázad színekben” címmel megnyílt Tóth Sándor Holló László–díjas festőművész kiállítása a Bocskai Várkastélyban Nagykerekiben.

Nagykereki - 2016. május 20-án „Fél évszázad színekben” címmel megnyílt Tóth Sándor Holló László–díjas festőművész kiállítása a Bocskai Várkastélyban Nagykerekiben.

Az alkotónak második alkalommal nyílt kiállítása a történelmi nevezetességű épületben, amely során olajfestményeinek, több mint 50 éves festői munkásságából egy válogatást láthatnak a művészet iránt érdeklődők.

A kiállítást Kocsis Csaba író, költő, előadó- és fotóművész nyitotta meg, aki jelenleg a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központ népművelő munkatársa. Örömmel fogadta a meghívást, hiszen sokoldalú személyisége lévén aktív és meghatározó szerepet vállal a környék kulturális életében.

A rendezvényen köszönthették Tóth Sándor festőművészt, aki a festészeten kívül versírással is foglalkozik, így egy saját alkotását Mogyorós Jánosné meghitt előadásában hallgathatták a megjelentek.

A megnyitón Farkas Kinga (nagykereki lakos) énekes-gitáros műsorával kedveskedett a vendégeknek, valamint Balogh Dávid (a Nagykereki Bocskai Általános Iskola 7. osztályos tanulója) gitáros előadása szerzett kellemes pillanatokat. A műsort pedig a Nagykereki Bocskai Dalkör hangulatos dalcsokra zárta.

A képek egy része 40 éves tanári pályámmal párhuzamosan készültek. Évtizedekkel ezelőtt Hencidáról, a bihari tájról indultam el élményeket szerezni Európába. Az alföldet már jól ismertem, de távoli tájakról, településekről, hegyekről és tengerpartokról csak könyvekből tudtam. Felkerestem az európai kultúra és művelődés színhelyeit: Athén, Róma, Firenze, Párizs városát. Londontól Isztambulig sok tapasztalatot szereztem. A világvárosok nagy hatással voltak rám. Többszöri visszatéréseim élményeit festményekben dolgoztam fel. A Baltikumtól a mediterrán tengerekig terjedő térben Európa magas hegységei: Alpok, Appenninek, Kárpátok, Kaukázus kápráztatták el a magyar Alföldhöz szokott szemeimet. A szép, vadregényes hegyvonulatok gyakran festésre ihlettek. Európa tengerei a Baltikumtól a mediterrán térségig sok témát kínáltak nekem. Minden festmény saját élményeimből született. Mindegyiknek van története. Ha figyelmesen nézik, a képek mesélni fognak Európáról. Kiállított festményeimet örömmel mutatom be,a Donnál hősi halállal korán eltávozott Édesapám szülőfalujában, Nagykerekiben”. – mesélte Tóth Sándor.

Néhány szó a festőművész munkásságáról és a kiállításról:

A szegedi Tanárképző Főiskolán földrajz- rajz szakon végzett. Majd a szegedi JATE Természettudományi Karán biológia-földrajz szakon diplomázott. Kezdetben Hencidán, majd a berettyóújfalui Arany János Gimnáziumban tanított.

Négy évtizedes pedagógiai munkájával párhuzamosan a festészettel is rendszeresen foglalkozott. Munkáiban több festészeti irányzat elemei ötvöződnek egyedi megfogalmazásban.

Az 1960-as évek elejétől kiállít. Budapesten 6 alkalommal volt lehetősége bemutatkozni. Olajfestményei Európa különböző országaiba: Finnország, Franciaország, Görögország, Németország, Olaszország, Erdély stb. is eljutottak. Dolgozott alföldi és dunántúli művésztelepeken. Egyéni tanulmányutakon többször is járt Athénban, Párizsban, Rómában, Firenzében, Velencében. Úti élményeit sorozatokban örökítette meg.

Az idegen tájak, városok ihlette festmények mellett mindig ott van a hazai, főként az alföldi, a bihari táj múltjával és jelenével. A vaskosabb olajfestmények mellett az akvarell könnyed technikáját is szívesen alkalmazza.

1989-től a budapesti Művészetbarátok Egyesületének tagja. Az 1990-es években a debreceni Hortobágy ART Képző-és Iparművészeti Alkotóközösségben dolgozott. A Bihari Galéria alapító tagja.

Szakmai munkásságának elismerése:

  • kiváló munkájáért 1980 (Minisztertanácsi kitüntetés)
  • Kölcsey Ferenc-díj 1998.(Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése)
  • Pedagógus Szolgálati Emlékérem 1998 (Oktatási Minisztérium)
  • Arany minősítés 2000.(Hajdú-Bihar Megyei IV. Kulturális Fesztivál képzőművészeti kategória)
  • Erdélyi Gábor-díj 2006. (Berettyóújfalu Város Önkormányzata)
  • Hencida Község Díszpolgára 2007.(Hencida Község Önkormányzata)
  • Szegedi Tudományegyetem, Tanárképző Kar Aranydiplomája, 2010)
  • Holló László – díj. Debrecen,2013. (Holló László-díj Kuratóriuma)
  • Az időszaki kiállítás 2016. június 30-ig látogatható a Nagykereki Bocskai Várkastélyban (4127 Nagykereki, Bocskai tér 1.).

    A költészet napja alkalmából a Nagykereki Községi Könyvtár „Vindis-versírást” hirdetett meg a településen 3. alkalommal, amely során saját alkotások kerültek összegyűjtésre a Nagykerekiben élőktől és az onnan elszármazottaktól. A megnyitó alkalmából a megjelent alkotóknak emléklap került átadásra. (Többek között: Czeglédi Ernőné, Kicsiné Bagoly Ágnes és Kiss Jánosné alkotásait a Könyvtárban is elolvashatják az érdeklődök.)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában