Helyi közélet

2016.04.19. 12:52

Mégiscsak a hölgyek a jobb sofőrök?

Debrecen - Egy felmérés szerint a nők többsége biztonságosabban vezet, mint a férfiak.

Debrecen - Egy felmérés szerint a nők többsége biztonságosabban vezet, mint a férfiak.

Tényleg nem tudnak vezetni a nők? A Europcar nőnap alkalmából készített mini-kutatásából kiderül, hogy ez a vélekedés kezd lassan megváltozni.

Minden második

A válaszadók 53 százaléka szerint a nők óvatosabban és biztonságosabban vezetnek, mint a férfiak. Ezt mi sem támasztja jobban alá, mint a KSH adatai, amik azt mutatják, hogy a 2014-es év folyamán a 14 ezer 750 baleset 73 százalékát okozták férfiak és csupán ennek harmadát a nők. „Sok hölgy ismerősömtől tudom, hogy az egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy több dologra is tudnak egyszerre figyelni. Ez vezetés közben különösen hasznos képesség, ezt használva sokkal biztonságosabban lehet közlekedni, hiszen tényleg ezer dologra kell figyelni az úton” – mondta el Kiss Norbi, a Europcar autós nagykövete.

A gyenge pontok

A nők 61 százalékának a parkolás, 15 százalékuknak a tolatás jelenti a legnagyobb problémát. Szerencsére a tolatóradaroknak köszönhetően ez a két művelet is egyre kevesebbek számára jelent gondot. „Vezetés során a legfontosabb a tükrök használata, a körülöttünk lévő autók mozgásának szinte folyamatos figyelemmel követése. Ha jól vannak beállítva tükrök és figyelünk vezetés közben, akkor tudjuk, mire számíthatunk manőverezéskor, sávváltáskor. Ha ezt jól csináljuk, akkor nem a döntés pillanatában kell megbizonyosodnunk arról, hogy van-e mellettünk a holttérben autó. A tükrök használata a tolatást és a parkolást is meg tudja könnyíteni” – tanácsolta Norbi.

HBN


Ingyen vezetéstechnikai tréning

Több mint 800 járművezető számára biztosít ingyenes lehetőséget a fejlesztési tárca. A kiválasztottaknak módjuk lesz vezetői ismereteik és képességeik fejlesztésére biztonságos körülmények között, vezetéstechnikai tréning keretében – jelentette be Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Tízből kilenc közlekedési balesetet a sofőrök hibás magatartása (leggyakrabban a sebesség helytelen megválasztása), a vezetési képességek hiányosságai okoznak. A vezetéstechnikai képzések során a járművezetőket a vészhelyzetek felismerésére, elhárítására készítik fel. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a tudatos közúti közlekedés fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet. A pályázat részleteiről a www.jolvezess.hu honlapon tájékozódhatnak, itt lehet regisztrálni a tréningekre is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában