Helyi közélet

2016.02.24. 18:38

„Felmelegített” konyha

Debrecen - A korszerűsítés után a szolgáltató „lelakná” a bérleti díjat az Idősek Házában.

Debrecen - A korszerűsítés után a szolgáltató „lelakná” a bérleti díjat az Idősek Házában.

Újra elővették a polgármesteri hivatalban azt az ötletet, hogy a Pallagi úti Idősek Házának elhasználódott konyháját egy magáncégnek bérbe adnák, cserében annak fel kellene újítania azt. A javaslat először ősszel került a közgyűlés elé. Akkor Madarasi István, az MSZP képviselője azt mondta: talált egy olyan pályázati lehetőséget, amelyet ha a város kihasznál, maga is elvégezheti a rekonstrukciót. A polgármesteri hivatal illetékesei azóta nem bukkantak megfelelő pályázati lehetőségre – derül ki a csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztésből.

Tönkrement a használatban

A Pallagi úti Idősek Házának konyhájában elvileg egyszerre maximum 1500 emberre tudnak főzni. Jelenleg naponta átlagosan 885 adag ételt készítenek. Ebből 520 adagot a debreceni szociális szolgálat ellátottjai számára szállítanak ki 13 telephelyre, de az Idősek Háza Szávay Gyula utcai gondozottjai és a Nagyerdei Kultúrpark részére is ők biztosítják az ennivalót. Az Idősek Háza 17-féle ételsort biztosít annak érdekében, hogy az ellátottak egészségi állapotuknak megfelelő ellátásban részesüljenek. A konyhán 27-en dolgoznak. A létesítmény állapota leromlott. Az eszközök, gépek, az ételszállító autók elavultak, állandó javításra szorulnak. Szakemberek szerint a teljes felújítás 33 millió forintba kerülne.

A Debreceni Intézményműködtető Központ szakmai előkészítő anyaga szerint az étkeztetés kiszervezésével olcsóbbá válna a fenntartás. Ezt tíz évre történő bérbeadással oldanák meg, melyre július 1-jétől kerülne sor. Az új szolgáltatónak a dolgozókat tovább kellene foglalkoztatnia, de már nem közalkalmazottként.

A bérlő feladata lenne a 911 négyzetméter alapterületű főzőkonyha teljes körű felújítása. Egyebek mellett ki kellene cserélnie a padlóburkolatot, az ajtókat, ablakokat, meg kellene oldania a víz elleni szigetelést, valamint festeni és mázolni is esedékes. A renoválást egy éven belül kellene megkezdeni. A polgármesteri hivatal által felkért ingatlanszakértők szerint a bérleti díj a felújítás előtt 332 ezer forint lehetne havonta, a felújítás után viszont elérhetné a 675 ezer forintot.

Az elképzelés szerint a beruházás értékét négy év alatt lehetne „lelakni”. A fennmaradó hat évben kellene a magasabb bérleti díjat fizetni. (A munkák idején természetesen nem számlázna a város.) A leendő vállalkozót közbeszerzési eljárás során választanák ki.

HBN–OCS


Debrecen – A korszerűsítés után a szolgáltató „lelakná” a bérleti díjat az Idősek Házában.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában