Helyi közélet

2016.01.31. 13:52

Szakmák, amelyekre kereslet van itthon

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ács, asztalos, szociális gondozó és ápoló – csak néhány szakember akiből hiány van.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ács, asztalos, szociális gondozó és ápoló – csak néhány szakember akiből hiány van.

Melyek azok a szakmák, amelyekkel nagy valószínűséggel rövid idő alatt munkát lehet találni? Íme néhány lehetőség, melyekkel biztosan hamar tehetünk szert a fizetésre.

Ács

Az ács a tevékenységét a magas- és mélyépítő- ipari munkaterületen végzi. Kötőácsmunkákat végez, magas- és mélyépítő-ipari munkaterületen előforduló fa- vagy vegyes anyagú szerkezetek készítését, bontását, állványozó és dúcoló munkákat. Vegyes ácsmunka során egyszerű berendezési tárgyakat, fakerítéseket, kapukat, ácstokokat, padlásfeljáró- lépcsőket készít, javít, nyílászárókat állít be. A képzési ideje három év.

Asztalos

Az asztalos tároló bútorokat, asztalokat, ülőbútorokat, fekvőbútorokat készít, kiegészítő bútorokat, irodai bútorokat gyárt. Belsőépítészeti gyártási feladatokat végez. Tömörfa alkatrészeket, épületasztalos- ipari terméket gyárt. Összeállítja a termék alkatrészeit. Felületkezelést végez, vasalatokat elhelyez, szerelvényez. Külső helyszíni szerelési munkát, üvegezési munkálatokat tervez, végez. Mindez a három éves képzés alatt elsajátítható.

Épület és szerkezetlakatos

Az épület- és szerkezetlakatos vasból, acélból és egyéb fémes anyagból készült lemezeket, idomokat, csöveket, vázakat és tartószerkezeteket munkál meg. Épületek és más építmények szerkezeti fémvázainak összeszerelését, felállítását és szétszerelését végzi. Műszaki rajzok és leírások alapján könnyű- és nehézfémszerkezetek műhelyszintű előgyártását, helyszíni összeállítását végzi. Csarnok- és épületszerkezetek, tartályok, kazánok szerkezeti elemeit készíti, illetve ezeket szereli, javítja. A szerkezeti elemek egymáshoz építését, kötését hegesztéssel, csavarkötéssel, szegecseléssel készíti. Szintén három év alatt szerezhető meg a szakmához szükséges papír.

Épületgépész technikus

Az épületgépész technikus felülvizsgálja a terveket, részletterveket készít és szerkeszt. Elkészíti az ajánlatot, előkészíti a kivitelezési és szerelési munkákat. Irányítja a kivitelezési és szerelési munkákat és megszervezi az üzembe helyezési, beszabályozási, átadás-átvételi tevékenységeket. Tervezi és irányítja a karbantartási, javítási feladatokat, a korszerűsítési munkákat a bontási, hulladékkezelési és hasznosítási feladatokat. Az érettségire épülő képzés ideje két év.

Festő, mázoló, tapétázó

A festő, mázoló, tapétázó fest, mázol, díszít, tapétázik. Elvégzi a befejező munkálatokat, lezárja a munkafolyamatokat. Alapvakolat felületét gipszeléssel, mészhabarccsal javítja. A felület egyenetlenségét gletteléssel simítja, csiszolással finomítja. Portalanítja, tisztítja az előkészített felületet, átfesti a felületet az alapozófesték sajátosságainak megfelelően. Mészfestést készít új vakolatra, enyves festést, fröcskölést, mintázást, hengerezést, díszítő mintát készít. A képzési idő három év.

Gépi forgácsoló

A gépi forgácsoló előkészíti a munkafeladat végrehajtását, a szükséges anyagokat, gépeket, szerszámokat, mérőeszközöket, személyi védőfelszereléseket. Méréseket, vizsgálatokat végez, alkatrészt gyárt, alakít, javít. Esztergálási, marási, fúrási munkát, köszörülési, finom felületi megmunkálásokat, vezérelt gépeken forgácsolási munkákat végez. Három éves képzéssel mindez megtanulható.

Hegesztő

A hegesztő fém alkatrészek hegesztését és vágását végzi gázláng, villamos ív, illetve más hőforrások segítségével. Műszaki rajzokat és a kapcsolódó utasításokat, szabályozásokat olvas. Ehhez három éves képzésen kell részt venni.

Karosszérialakatos

Gépjármű karosszériák és tartozékaik kisjavítását, futójavítását, karosszéria elemek és a teljes karosszéria cseréjét, karosszéria elemek és tartozékok felújítását, cseréjét, karosszéria alvázak, önhordó karosszériák húzató padon történő javítását végzi. Gépjármű felépítmények javítását, részegységeinek összeépítését, karosszériák, és tartozékaik bontását végzi. A képzési ideje három év.

Központi fűtés és gázhálózat szerelő

A központi fűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakmunkás a három éves szakmai képzés során elsajátítja a fűtési rendszerek szerelését, kazánok, fűtőtestek felszerelésének technológiai szabályait. Beszabályozási műveleteket végez, és gázvezetéket fektet. Különféle gázvezeték szerelési technikákat alkalmaz. Gázfogyasztó berendezések, gázszerelvények elhelyezését és a felújítását, javítását, karbantartását, időszakos ellenőrzéseit végzi.

Kőműves és hidegburkoló

A kőműves és hidegburkoló előkészítő tevékenységet, egyszerűbb földmunkát végez, a munka megkezdéséhez szükséges mérési feladatokat lát el. Helyszíni betonozást, vasalást készít, vízszigetelő munkát, hő- és hangszigetelő munkát, falazást végez. Előre gyártott elemeket összeszerel az utasításoknak megfelelően. Bontási, átalakítási, helyreállítási munkákat végez. A kőműves munkákhoz szükséges kisgépeket kezeli. A képzési ideje szintén három év.

Szerszámkészítő

Forgácsolószerszámok, befogó készülékek, különleges kéziszerszámok, mérőeszközök, meleg- és hidegalakító-, hajlító-, sajtoló-, kivágó-, sorjázó-, és kalibráló szerszámok gyártását és felújítását végzi. Összeállítja a bonyolult gyártóeszközöket legyártott alkatrészekből, műszaki rajz alapján. Ellenőrzi és kipróbálja a kész szerszámokat, készülékeket. Három éves képzés alatt sajátítható el a szakma.

Szociális gondozó és ápoló

A szociális gondozó és ápoló szociális szakember irányításával képes az idős és a fogyatékos ellátás területén szükséges szociális gondozási feladatok ellátására. Felméri a fogyatékos és az idős ember sajátos szükségleteit, és az ápolási, gondozási, fejlesztési, rehabilitációs tervnek, programnak megfelelően nyújtja az alap- és a személyre szóló szolgáltatásokat. Ha szükséges, baleset vagy hirtelen egészségromlás esetén elsősegély nyújtására is képes. Amennyiben ez a szakma nyeri el a tetszésüket, három éves képzésen kell részt venniük.

Villanyszerelő

Lakóházakban, ipari és gazdasági létesítményekben szereli vagy javítja az áramellátáshoz szükséges vezetékrendszert, és a villamos hálózatba beköti a különböző fogyasztókat (villamos gépek, villanybojlerek, szerszámgépek, világítástechnikai eszközök). A falban vagy a falon elhelyezi a védőcsöveket. Felszereli az elosztódobozokat, kapcsolókat, biztosítékokat, kapcsolószekrényeket és a világítástechnikai szerelvényeket. Alaptevékenységi körébe tartozik védelmi rendszerek, eszközök szerelése, mérése, ellenőrzése, karbantartása. A képzési ideje három év.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában