Helyi közélet

2015.12.14. 08:32

„Ne csak a vérképet akarjuk meggyógyítani”

Debrecen - Tizenöt ágyas fekvőbeteg-osztályukra évente több, mint 300 beteget vesznek fel 3000 alkalommal.

Debrecen - Tizenöt ágyas fekvőbeteg-osztályukra évente több, mint 300 beteget vesznek fel 3000 alkalommal.

A Debreceni Egyetemen a térség egyetlen – legmagasabb progresszivitási szintű (a betegségek előfordulásának elosztása szerint) – ellátóhelyeként a Gyermekgyógyászati Intézet Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszéke foglalkozik leukémiás, daganatos, vérzékeny és vérszegény gyermekek gyógyításával. Évente mintegy 40 új leukémiás és daganatos, valamint közel ugyanennyi súlyosan vérzékeny és vérszegény gyermekbeteget diagnosztizálnak és vonnak kezelésbe. Járóbeteg-szakrendeléseinken 1100 beteget 3770 alkalommal látnak el.

Dr. Kiss Csongor egyetemi tanár, a Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszék vezetője elmondta, hogy a gyermekkori vérképzőszervi és daganatos betegségek gyógykezelése óriási mértékben fejlődött a múlt század ’60-as évei óta.

Napjainkban már az ilyen betegségekben szenvedő gyermekek döntő többségét meg tudjuk gyógyítani. Ennek ellenére a gyermekkori leukémia és más daganatos állapotok ma is nagyon súlyos betegségeknek számítanak, amelyeket csak intenzív kezeléssel lehet gyógyítani. Ez a kezelés bizony embert próbáló erőfeszítés. Elsősorban a beteg gyermek, de nem kevésbé szülei, testvérei, az osztályon dolgozó nővérkék és orvosok számára is. Nagyon fontos, hogy a beteg gyermekre a maga teljességében tekintsünk. Ne csak a vérképét akarjuk "meggyógyítani", hanem minden, az alapbetegséghez és annak kezeléséhez társuló testi és lelki baján segítsünk. Nem szorul különösebb magyarázatra, hogy az orvosi munka és a szakszerű nővéri ápolás mellett a kisegítő szakemberek, így kórházpedagógusok, gyógytornászok, lelkészek és pszichológusok segítségére is szükség van a mindennapi munka során. Tanszékünkön több alapítvány, így a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány és a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány segítségével tudunk pedagógus és pszichológus szakembereket alkalmazni. A Mosoly Alapítvány munkatársai abban nyújtanak segítséget, hogy igyekeznek összehangolni az ország gyermekhematológiai központjaiban működő pszichológusok munkáját, szervezik és elősegítik folyamatos szakmai továbbképzésüket, fórumot biztosítanak megbeszéléseik, tudományos konferenciáik számára. Emellett az egyes központokba, így a tanszékünkön folyó lelki gondozást célzott programokkal is támogatják” – emelte ki a professzor.

HBN​


Debrecen - A Napló TOP 100 Klub tagjai és civilek több mint kétmillió forintnyi felajánlást tettek.


Debrecen - Hajdú-bihari nagyvállalatok vezetőiben szimpátia ébredt a meseterápia kifejezés hallatán.


Budapest, Debrecen - Hajdú-bihari nagyvállalatok eddig több mint kétmillió forintnyi adományt ajánlottak fel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában