Helyi közélet

2015.10.30. 09:07

Nem sok jóra számíthatnak a földek bérlői?

Debrecen - Sokkal többet fizethet majd Csányi Sándor, Simicska Lajos és a többi nagybirtokos.

Debrecen - Sokkal többet fizethet majd Csányi Sándor, Simicska Lajos és a többi nagybirtokos.

Egyoldalúan növelhetnék a megvett állami földeken az új tulajdonosok a haszonbérleti díjakat, ha azokat alacsonyabbnak tartanák a piaciaknál. A fideszes Győrffy Balázs – aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is – módosítást nyújtott be a földforgalmi szabályozáshoz.

Jogalapot teremtene

A változtatás törvényes és egyértelmű jogalapot teremtene arra, hogy a földliciteken új tulajdonossá vált földművesek a sokszor irreális, eddigi állami díjaknál többet kérjenek a jelenlegi bérlőktől, akik a tulajdonosváltás ellenére több esetben még évtizedekig használhatják a földeket, mivel érvényes szerződéseik csak később járnak le. Az agrarszektor.hu írása szerint törvénymódosítás eldöntené azt a vitát, hogy a tulajdonosok a földadásvételek után növelhetik-e a bérleti díjakat vagy sem, de nem szüntetné meg annak az esélyét, hogy a bérlők a díjemelések miatt az új tulajdonosokkal szemben bírósági pereket indítsanak.

Nem titkolt céllal

A bérbeadók a haszonbérleti szerződések megkötése után két évvel, azt követően pedig háromévenként kezdeményezhetnék, hogy a földek bérlői piaci bérleti díjakat fizessenek a földhasználatért – tartalmazza az az országgyűlési módosítási javaslat, amelyet Győrffy Balázs fideszes képviselő nyújtott be a földforgalmi szabályozást kiegészítő, 2013-ban elfogadott törvényhez. Azt, hogy a kezdeményezések időpontjában mi számít piaci haszonbérleti díjnak, költségtérítés ellenében a NAK állapítaná meg szakértői becsléssel. A törvénymódosítási elképzelés azért született meg, hogy az új tulajdonosok növelhessék a haszonbérleti díjakat a megvett állami földeken. Sok esetben ugyanis az értékesített területeket új tulajdonosként nem vehetik birtokba, mert azokat társas vállalkozások érvényes haszonbérleti szerződésekkel művelik.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában