Helyi közélet

2015.09.11. 15:52

Ragyogó tiszta a Békás-tó vize, szaporodnak a halak

Debrecen - Feltűnően sok lett a hal a Békás-tóban ebben az évben.

Debrecen - Feltűnően sok lett a hal a Békás-tóban ebben az évben.

A Békás-tó rekonstrukcióját megelőzően a tóból több száz állatot (békákat, teknősöket, halakat) telepítettek át az egyetemi botanikus kert tavába 2013. őszén. A terület átadását követően tavaly vissza is kerültek a tóba. Ezt követően nem telepített halakat a város. Ettől függetlenül előfordulhatott, hogy egyes polgárok halakat dobhattak a tóba.

A tóban egyébként tilos horgászni, erre táblák is figyelmeztetnek. Ha szükséges, a parkőrök is felhívják a figyelmet a tilalomra – válaszolt a polgármesteri hivatal a Napló kérdésére, miszerint mi lehetett amögött, hogy ebben az évben feltűnően nagy volt a halszaporulat a Békás-tóban.

Ha kell, beavatkoznak

A hivatal arról is tájékoztatott, hogy a Békás-tó vizét a több helyről történt mintavétel után a nyáron bevizsgálták. Az állapotfelmérés szerint a víz minősége jó, van benne elegendő oldott oxigén és az algák sem szaporodtak el túlzott mértékben.

Amennyiben a későbbiekben a szakemberek állásfoglalása szerint beavatkozásra lesz szükség, úgy a jövőben növényevő, őshonos halfajok betelepítésére is sor kerülhet az ökoszisztéma fenntartása érdekében. A betelepített halak mennyiségét a szaporodás és a természetes szelekció/elhalás szabályozza, ebbe szükség szerint tud az ember beavatkozni kihalászással.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában