Helyi közélet

2015.06.01. 09:22

Menedzselik a hazai tejipart

Debrecen - A szaktárca fő feladatának tekinti, hogy élénkítse a magyar tej iránti keresletet.

Debrecen - A szaktárca fő feladatának tekinti, hogy élénkítse a magyar tej iránti keresletet.A tejmarketingre azért van szükség, mert bár az elmúlt években nőtt a tejtermékek fogyasztása Magyarországon, de nemzetközi összehasonlításban még mindig alacsony.

Marketingalap

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár elmondta, hogy módosult az iskolatej program szabályozása, és a programra a növekvő gyermeklétszám miatt minden évben egyre több forrást biztosít a kormányzat. Míg 2014-ben 1,7 milliárd forint volt a keret, az idén már 2,3 milliárd, jövőre pedig 2,6 milliárd forint lesz. Az új szabályozás előkészítése során a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szorgalmazza, hogy a közétkeztetésben a 1,5 százalékos UHT (hosszan friss) tej helyett több, lehetőleg friss, helyi termelőktől származó tejet használjanak fel. A tejágazatot segítő forrásokat a földművelésügyi tárca meg tudta emelni az idén, így a közvetlen támogatás az előző évi 26 milliárdról közel 50 milliárd forintra nőtt. Ez magában foglalja az uniós és a nemzeti forrásokat is. Emellett a Tej Terméktanáccsal történt konzultáció alapján létrejön egy 420 millió forintos marketingalap a tejfogyasztás népszerűsítésére.

Termelékenység

A feketegazdaság elleni fellépés érdekében a múlt év végén döntés született a tej és tejtermék ágazatban további kiemelt ellenőrzésekről a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatal (Nébih) együttműködésével. A tejtermelés tavaly az előzetes becslések szerint meghaladta az 1,8 milliárd litert, egy év alatt hat százalékkal, négy év alatt tizenkét százalékkal nőtt. Ezzel párhuzamosan az ágazat termelékenysége is javult, az egy tehénre jutó éves tejtermelés 2014-ben becslések szerint meghaladta a 7 ezer 100 litert – mondta Czerván György.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában