Helyi közélet

2015.04.13. 11:38

Prédának vélik az időseket

Hajdú-Bihar - A rendőrök arra figyelmeztetnek, hogy ne bízzunk idegenekben!

Hajdú-Bihar - A rendőrök arra figyelmeztetnek, hogy ne bízzunk idegenekben!Az egyedül élő idős emberek az áldozattá válás szempontjából kiemelten veszélyeztetettek. Az elkövetők leggyakrabban ajándékot ígérve, vagy pénzváltás, tartozás megadása, túlfizetés visszaadása ürügyén próbálnak bejutni a sértett házába azért, hogy pénzt kelljen neki elővennie, így figyelik meg, hol tartja a sértett a pénzét. A rendőrök óvatosságra kérik az időseket, az esetlegesen ártó szándékkal közeledőkkel – házaló árusok, adománygyűjtésre, szolgáltatókra hivatkozók – szemben, ne bízzanak meg az idegenekben!” – figyelmezteti az érintetteket a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

Magatehetetlenül hagyták ott

Kirívó az az eset, amikor idős áldozatait megtévesztve, külsejét parókával elváltoztatva rabolt ki egy házaspár két egyedül élő idős asszonyt Debrecenben tavaly; ellenük a napokban emelt vádat a járási ügyészség. A nyomozás adatai szerint 2014 májusában egy 84 éves nőt kerestek fel azzal, hogy ajándékcsomagot hoztak részére. A sértett beengedte a lakásába őket, ahol a házaspár férfitagja leültette egy székre és pénzt követelt tőle, míg felesége érték után kutatott. A pénztárcában talált 24 ezer forinttal azonban nem elégedtek meg, a férfi egy kést szorított a sértett nyakához, majd kezét-lábát összekötözte és az idős nő száját betömte. Mobiltelefonját, arany és bizsu ékszereit is megszerezték, összesen 380 ezer forint értékben. Úgy távoztak, hogy megkötözött, segítségkérésre képtelen állapotban magára hagyták a 84 éves nőt.

A 404 ezer forintnyi zsákmányt két és fél hónapon belül felélték, s ekkor újabb, 77 éves nőáldozatot szemeltek ki. Au gusztus elején egy sorsoláson nyert ajándékcsomag átadása ürügyén jutottak be a lakásába. A férfi ebben az esetben is kést tartott a nő arca elé, miközben befogta a segítségért kiáltó sértett száját, felesége pedig értékek után kutatott. A lakásban feltalált 210 ezer forinttal, 64 ezer forint értékű arany ékszerrel, és az idős nő nyakából kitépett 36 ezer forint értékű arany nyaklánccal távoztak; a férfi ismételten összekötözte az áldozatot, száját egy sállal betömte és elvágta a telefonzsinórt.

Elküldte őket

Hajdúnánáson 2015. március 20-án egy ismeretlen férfi beugrott egy 84 éves nő telkére, majd a nyitott lakásába ment, ahol értékek után kutatott. A hölgy észrevette az idegen férfit, aki ekkor megkérdezte, hogy kell-e nála kertet ásni és mikor a nő nemet mondott a férfi távozott a helyszínről. A nő ezután vette észre, hogy pénztárcájából eltűnt a pénze. A rendőrök néhány nap alatt elfogták az elkövetőt, aki mostanra előzetes letartóztatásban várja az ügy folytatását.

Egy hajdúszoboszlói eset azt mutatja, hogy ha már bejutottak a trükközők, határozott fellépéssel menthető a helyzet. A fürdővárosban – a rendőrség megállapítása alapján – idén március 31-én egy lépcsőház előtt egy ezidáig ismeretlen férfi és nő megszólította az ott lakó 79 éves bácsit azzal, hogy az áramszolgáltató munkatársai és a túlfizetését hozták el neki. A visszajárót kérve tőle jutottak be hozzá, a nő elterelte a figyelmét, a bácsi azonban észrevette, hogy a férfi kiment a konyhából és távozásra szólította fel őket, amelynek eleget is tettek.

Besurranásos eset több is történt Debrecenben, az Újkertben és a Vénkertben, ezért a rendőrök a társasházakban szórólapok kiragasztásával igyekeznek felhívni a lakók figyelmét arra, hogy idegeneket ne engedjenek be a házba, és fokozottan figyeljenek saját maguk, illetve egymás értékeire!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában