Helyi közélet

2015.04.20. 15:49

Könyvelések révén csalták az adókat

Debrecen - A vádlottak közül egynek kell börtönbe vonulnia.

Debrecen - A vádlottak közül egynek kell börtönbe vonulnia.Jogerősen egy személyt sújtott letöltendő szabadságvesztéssel a Debreceni Ítélőtábla azon öt vádlott közül, akiket adócsalás és magánokirat-hamisítás bűncselekményében marasztaltak el a napokban. A bűnelkövetők valótlan tartalmú számlák kiállításával egyebek mellett mintegy 213 millió forint ÁFA és 162 millió forint társasági adótól fosztották meg a magyar költségvetést 2003. és 2008. között.

Kamu földmunkák

A bíróság által megállapított tényállás szerint Gy. Csaba Ferenc négy cégnek készített adóbevallásokat, mérlegeket valótlan könyvelési adatok alapján. Valójában a cél az adóellenőrzés eshetőségének minimalizálása volt. Társai, R. Tamás és N. Béla a vállalkozások nevében állították ki a fiktív számlákat (földmunka, tereprendezés, építési munkálatok, stb.), amit az elsőrendű vádlott a számlákon szereplő összeg 5-8 százaléka fejében vett át. A számlákat Gy. Csaba Ferenc szerepeltette a cégek könyvelésében, adóbevallásában. A férfi esetében a másodfokú bíróság úgy rendelkezett, hogy 3 éves börtönbüntetése felének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

R. Tamást 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetéssel és 1 millió forint pénzbüntetéssel sújtották, míg N. Béla 1 év 10 hónap börtönt kapott (megegyező tartalmú felfüggesztéssel) és szintén egymilliós pénzbüntetést.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában