Helyi közélet

2015.03.03. 10:31

Az óvatos optimizmus az autópiac meghatározója

Debrecen - A márkakereskedők bíznak abban, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése.

Debrecen - A márkakereskedők bíznak abban, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése.A személyautók piaci növekedése februárban az előrejelzésnek megfelelő nagyságrendben folytatódott. Időarányosan a 86 százalékos teljesítmény azt jelenti, hogy az erősebb tavasz és második félév az előrejelzés realitását alátámaszthatja.

Új vagy használt?

A márkakereskedők bíznak abban, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább folytatódik. Számukra jó hír, hogy a forint gyengülése nem okozott növekedést a Magyarországról történő kiszállításokban. A direkt magánvásárlók jelenleg inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egyautós céges vásárlások) magánjellegű, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és finanszírozásba. Sajnálatos és senki érdekeit nem szolgálja, hogy az importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a káros anyag kibocsátás növekedését, közlekedés biztonsága csökkenését okozza.

Hitelből növekedni

A haszonjármű-piacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, így az a válság előtti potenciál közelében van, ami pozitív folyamatnak tekinthető. A 90 százalék feletti időarányos teljesülés azt jelenti, hogy a végeredmény az év végére meg is haladhatja az előrejelzéseket. Az autóbuszpiac kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés legyen. A motorkerékpárok piaca továbbra is gyenge, de végre százalékosan jelentősebb növekedést mutat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában