Helyi közélet

2015.02.11. 08:21

Simicskát „két vállra fektetik”?

Debrecen - Mellár Tamás és Petsch­nig Mária Zita sem ad sok esélyt a „pénzügyi gurunak” Orbán Viktorral szemben.

Debrecen - Mellár Tamás és Petsch­nig Mária Zita sem ad sok esélyt a „pénzügyi gurunak” Orbán Viktorral szemben.– A Fideszben Orbán Viktor és Simicska Lajos mindig pontos munkamegosztás alapján dolgozott, csakhogy az utóbbi egy-másfél évben újraosztották a lapokat. A birodalom immár teljes egészében Orbán Viktornak van alárendelve, Simicska azonban ezt nem hajlandó tudomásul venni – kommentálta a Naplónak Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa.

Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára (a KSH korábbi elnöke) is egyetért kolléganőjével abban, hogy az Orbán-Simicska konfliktus minimum egy-másfél éve érlelődött, ezért szerinte a pénteken történtek már csak, mint hab a tortán értékelhetők.

Új hátország

– Az elmúlt egy évben Orbánék szisztematikusan építettek ki egy másik gazdasági hátországot, amit Mészáros Lőrinc (felcsúti polgármester), Garancsi István (a Videoton tulajdonosa) vagy Hernádi Zsolt (a Mol elnök-vezérigazgatója) neve fémjelez. Ennek az építkezésnek az elsődleges célja az volt, hogy miként tudják majd az európai uniós forrásokat minél hatékonyabban felhasználni. Kérdés, hogy vannak-e olyan gazdasági szereplők, akik uniós források híján is versenyképesek tudnának lenni. Ilyenek Simicskával és Simicska nélkül se nagyon vannak – fogalmazott Mellár Tamás, aki szerint a „Simicska-birodalmat” megrengetheti az állami megrendelések elapadása, valamint az uniós források elmaradása.

Önerőből megy?

– Ilyen körülmények között kérdéses, hogy Simicska pusztán a média-érdekeltségeire hagyatkozva hogyan tudja majd a saját gazdasági hátterét fenntartani. Gyanítom, hogy minél kevesebb állami forrást kap a Magyar Nemzet, a Hír TV és a többi, a családhoz tartozó orgánum, annál több ügy kerül majd nyilvánosságra arról, hogy az elmúlt években, évtizedekben mi és hogyan történt a kormányzópárt háza táján – osztotta meg velünk ezzel kapcsolatos gondolatait az egyetemi tanár, aki szerint az „Orbán-Simicskaháborúnak” voltak nyilvánvaló jelei; az egyik ilyen Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter „kipaterolása” az újonnan alakuló Orbán-kormányból.

Belső szakadás

Petschnig Mária Zita is úgy emlékszik, hogy a belső szakadás első jelei tavaly áprilisban Némethné menesztésével kezdődtek, és azzal folytatódtak, hogy a „Simicska-klán” embereit a kormányzati hatalom minden szintjéről kisöpörték. „A pénteken történtekre lehetett számítani, az viszont meglepett, hogy ezek a lelkiismeretükre hivatkozó talpnyalók egy pillanat alatt képesek voltak átállni Orbánék oldalára. Ezen kaphatta fel Lajos a vizet, hiszen egy nappal korábban ugyanezek a figurák még neki esküdtek hűséget…” – jelentette ki határozottan a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa, aki az új gazdasági hátország kulcsfiguráiként ugyanazokat a neveket említette, akikről korábban Mellár Tamás is beszélt.

Szerinte csak a vak nem látta, hogy mire megy ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszüntetése, majd pedig az európai uniós források elosztásának a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez történő becsatornázása. – A Simicska-birodalomnak nyilván vannak tartalékai, de ha nem lesz kibékülés (a politikában sohase mondd, hogy soha), akkor a nemzeti és az uniós fejlesztési források elapadása könnyen a végzetét okozhatja – tette hozzá a belpolitikai vircsafthoz az ismert közgazdász.

- Petneházi Attila -


Budapest - A nemzeti és az uniós források elapadása „térdre kényszerítheti” Simicska Lajost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában