Helyi közélet

2015.02.09. 15:33

Jogerősen is bűnös a volt rendőr

Debrecen - Az egykori főnyomozó és társai változatos módszerekkel sértették a törvényeket.

Debrecen - Az egykori főnyomozó és társai változatos módszerekkel sértették a törvényeket.Helybenhagyta a Debreceni Ítélőtábla a megyeszékhely rendőrkapitányságának egykori főnyomozójaként dolgozó Cz. Lászlóra első fokon – tucatnyi különböző bűncselekmény miatt – kirótt hat évnyi börtönbüntetést, emellett közel 1,3 millió forintos vagyonelkobzást rendelt el hétfőn kihirdetett ítéletében.

Egészében vagy kisebb módosításokkal helybenhagyta a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla dr. Elek Balázs vezette tanácsa Cz. László 11 vádlott-társának a Debreceni Törvényszék által kirótt büntetését lopás, csalás, sikkasztás és egyéb bűncselekmények miatt. Az bonyolult ügy elsőrendű vádlottja, a Debreceni Rendőrkapitányság egykori főnyomozója változatos bűnlajstromán felbujtóként folytatólagosan elkövetett lopás és sikkasztás, bűnsegédként elkövetett csalás, orgazdaság és lopás, rablás előkészülete, közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés is szerepel, ezért 6 év büntetés és vagyonelkobzás vár rá. A másodrendű vádlottat – mint többszörös visszaesőt – 1 év 8 hónap börtönbüntetésre, a harmadrendűt – mint különös visszaesőt – 2 év letöltendő, a hetedrendű vádlottat 1 év szabadságvesztésre ítélték. A negyedrendű vádlott 1 év 6 hónap, az ötödrendű 2 év, a hatodrendű vádlott 1 év 5 hónap szabadságvesztésének végrehajtását próbaidőre felfüggesztették. Többen pénzbüntetést kaptak.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott egy büntetőeljárás kapcsán ismerkedett meg a másodrendűvel, majd utóbbi szabadulása után baráti kapcsolat alakult ki közöttük, a többi vádlott az ismeretségi körükbe tartozott.

2008-ban Cz. László 5 millió forintos kölcsönt adott az ötödrendű vádlott Sz. Sándornak, amit az nem tudott visszafizetni. Cz. László ennek fejében részt kívánt venni az adósa felszámolás alatt álló cégének telephelyén folyó történésekben; a megmaradt ingóságok értékesítése során mit sem sejtő vevőknek adtak el gépkocsit, milliós értékű csomagológépeket, a bevételt pedig az elsőrendű vádlott tette el. Csalással, egy vállalkozó becsapásával 8400 euróhoz jutott az elsőrendű vádlott, majd a tanúkihallgatásról szóló jegyzőkönyveket kinyomtatta bűntársainak. Más alkalmakkor is visszaélt hivatásával, például hamis dokumentációt gyártott házkutatáshoz és lefoglaláshoz, illetve hivatalos eljárást színlelve jutott tárgyakhoz. A vádlottak kamion kirablását is tervezték, ez a cselekmény azonban több alkalommal is meghiúsult.

A másodfokú ítélet indoklásában elhangzott, hogy titkos adatgyűjtés is segítette a bűnbanda utáni nyomozást, illetve hogy bár felmerült Cz. László esetén az első fokon kiszabott büntetés súlyosbításának lehetősége, de teljes körű beismerő vallomását értékelte a bíróság.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában