Helyi közélet

2015.02.08. 14:08

Jó szakit? Nagyítóval

Debrecen - Építészmérnökből lett CNC-esztergályos 300 ezer forintért; de csak papíron.

Debrecen - Építészmérnökből lett CNC-esztergályos 300 ezer forintért; de csak papíron.

Miközben minisztériumi szinten komoly erők munkálkodnak azon, hogy (kamarai segédlettel) átszabják a leginkább csak papíron működő szakképzés rendszerét, a Napló által megkérdezett vállalatvezetők valóságos rémtörténeteket mesélnek a saját praxisukból.

Erdei Bertalan, a 80 dolgozót és félszáz tanulót foglalkoztató GA-BO 2000 Kft. ügyvezető igazgatója példaként azt az építészmérnök fiatalembert említette, aki CNC-esztergályosnak jelentkezett hozzájuk, papírja is volt róla, csak éppen (300 ezer forintért) dolgozni nem tanította meg senki.

Az 1400 embert foglalkoztató FAG Magyarország Ipari Kft.-nél nem vártak a „sültgalambra”,ők már 2008 óta alkalmazzák az a képzési szisztémát, amit manapság duális szakképzésnek hívnak. A Naplónak nyilatkozó cégvezetők egyetértettek abban, hogy jó „szakit” találni itthon egyre inkább csak nagyítóval lehet; vagy még úgy sem.

A mezőgazdasági szakképzés például olyan „tetszhalott” állapotban van, hogy a hajdúnánási Tedej Zrt.-nél házon belüli gyorstalpalókon próbálnak állattenyésztőt, növénytermesztőt vagy traktorost képezni maguknak.

HBN-PA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában