Helyi közélet

2015.01.27. 10:37

Moszkva megint vinné a féldisznót

Debrecen - A hazai baromfitartók és a víziszárnyas-előállítók továbbra is kimaradnak a jóból.

Debrecen - A hazai baromfitartók és a víziszárnyas-előállítók továbbra is kimaradnak a jóból.

Oroszország hat uniós tagállamnak, köztük Magyarországnak engedélyezné elsőként a sertéshús exportját azután, hogy Moszkva feloldja a tavaly bevezetett két behozatali tilalmat – adták hírül a pénteki lapok, hétfőn pedig már az volt olvasható a címlapokon, hogy a magyar húsfeldolgozó cégek megfeleltek az oroszok szigorú élelmiszer-biztonsági vizsgálatán.

– Az orosz embargó bejelentése óta mintegy 100 forinttal zuhant az élősertés kilónkénti felvásárlási ára, és e folyamat megfordítására egyedül a beviteli tilalom feloldása adhat reményt – mondta el a Naplónak Marczin Zsolt, a tavaly 700 ezer sertést értékesített Alföldi Sertésértékesítő és -Beszerző Szövetkezet ügyvezetője. A baromfitartóknak, akikre egyébként se vonatkozik az embargó feloldása, az jelent fejtörést, hogy az oroszok hús helyett keltetőtojást vettek tőlük (ezzel kijátszva a beviteli tilalmat), a víziszárnyas-előállítóknak pedig a felhalmozódott uniós készletek miatti nyomott ár okoz nem kevés álmatlan éjszakát. Az elmaradt hasznot már eddig is forint százmilliókban mérik, és ki tudja, hogy hol van a folyamat vége.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában