Helyi közélet

2015.01.03. 17:40

Még jó ideig maradhat az alacsony olajár

Debrecen - A második fél évben a dollár erősödése erőteljesen lenyomta az olajárakat.

Debrecen - A második fél évben a dollár erősödése erőteljesen lenyomta az olajárakat.

Az új év első felében is alacsony kőolajárra lehet számítani, hiszen a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete egyelőre nem hív össze rendkívüli ülést, hogy szigorítsa a kitermelést.

Lendületet adhat

A tartósan alacsony olajár akár 0,5 százalékponttal is növelheti világszinten a növekedést, ami újabb lendületet adhat a részvénypiacoknak. A nyersanyag-befektetések jelenleg rövid távon még kockázatosak, azonban hosszabb távra jó beszállási pontokat találhatunk” – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. Az elmúlt három évben az egyre nagyobb mértékű amerikai palaolaj-kitermelés, a fejlett országok döcögő gazdasági növekedése, és az energiahordozók hatékonyabb felhasználása ellenére is 100-110 dollár környékén mozgott a Brent olaj átlagá ra, a nagy kitermelő régiókat érintő geopolitikai feszültségek hatására.

Megtört a jég

A második fél évben azonban megtört a jég, és a tartósan elhúzódó geopolitika kockázatokhoz hozzászoktak a piacok, és a dollár erősödése erőteljesen lenyomta az olajá rakat. Minderre a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) látványosan nem reagált, sőt, legutóbbi nyilatkozataival szinte kiprovokálta az újabb nagy esést. Így a közel-keleti országok és a világ többi része között is tovább zajlik a kitermelési verseny. A legizgalmasabb kérdés, hogy mikor és mi állíthatja meg az olajár esését. Az OPEC következő tervezett találkozója még messze van, tehát belátható időn belül nem látni az árcsökkenés végét.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában