Helyi közélet

2015.01.05. 10:32

A Petri-csésze mellett nem áll meg a munka

Debrecen - Tízezer növényt nevelnek lombikban az ország egyik neves mikroszaporító laborjában.

Debrecen - Tízezer növényt nevelnek lombikban az ország egyik neves mikroszaporító laborjában.

A NAIK szakmai műhelyében zajló munkálatokról kevesen tudnak, pedig áldozatos munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon génmódosítás nélkül magasabb minőségű, még zamatosabb, nagyobb gyümölcsök teremjenek.

Értékmentés

Sikeresnek vélik a 2014-es évet, noha a növénynemesítés évtizedekben mérhető folyamat. Két-háromezer magot kapnak évente a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Kutató Állomásának Mikroszaporító Laboratóriumának munkatársai kollégáiktól a poszméhes beporzást követően, hogy egy speciális „embriómentő” eljárással segítsék a nemesítési munkákat. „A még éretlen magokból, feltörve azokat, steril körülmények között kipreparáljuk a fejletlen embriókat, amelyeket speciális táptalajon Petri-csészékben, kémcsövekben több hónap alatt magoncokká nevelünk. Ezeket az egyedi klónokat utána felszaporítjuk a lombikokban, majd cserepekbe történő kiültetés után átadjuk a nemesítőknek további értékelésre” – mondta dr. Preininger Éva laborvezető.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában