Helyi közélet

2014.11.10. 09:46

Veszélyben a BAKI Ifjúsági Ház jövője

Balmazújváros - Nincsenek a civilek számára kiírt pályázatok, ami a díjakkal kitüntetett egyesület létét fenyegeti.

Balmazújváros - Nincsenek a civilek számára kiírt pályázatok, ami a díjakkal kitüntetett egyesület létét fenyegeti.Noha egy átlagos szerdai kora estén érkeztem meg a balmazújvárosi BAKI Ifjúsági Házba, a település egyik utolsó tradicionális közösségi helyén pezsgett az élet. A bejáratnál csocsóztak, a hátsó asztalon a pingponglabda pattogott, a teremben pedig a körös-körül elhelyezett fotelekben fiatalok beszélgettek a félhomályban. 20-30 vendég töltötte az estéjét ekkor a klubban. – Mindig ennyien vagytok? – adok hangot a csodálkozásomnak. – Ez most átlagos – érkezik a válasz az egyik asztal mögül. Azt később tudom meg, hogy hétvégén délutánonként 50- 60-an, esténként pedig még több helyibeli veszi az irányt a Batthyány utcán lévő épület felé. Úgy tűnik viszont, tíz év múltán, 2015 tavaszán mennie kell a szervezetnek az ingatlanból.

Motivátorok kellenek

A BAKI Egyesület által működtetett közösségi házban olyan programokat szerveznek, amelyek tartalmas kikapcsolódást kínálnak a fiataloknak. Csocsó, társasjáték, baba-mama és angol klub is működik. Ennél azonban többre vállalkoznak: a Habeas Corpus Egyesülettel együttműködve munkajogi és pénzügyi tanácsokat is adnak. Rendszeresen érkeznek olyanok, akiknek nem fizetik ki a bérét, vagy munkahelyválasztás kapcsán kérnek segítséget, s az álláskeresőket is segítik – tudom meg Béke Lajostól, az egyesület 40 éves elnökétől.

– Mindig mögé álltunk a kezdeményezéseknek. Számomra már két ember is tömegnek számít. Hiszen ha van két erős motivátor, akkor a közösség bővül, fejlődik. Így indult a társasjátékklub is. Ketten találták ki. Naivan azt gondoltam, hogy veszünk egy Gazdálkodj okosan!-t, de sikerült forrást teremtenünk, így 60 ezer forint értékben vásároltunk játékokat. Azóta is az egyik legnépszerűbb klub – magyarázza. A siker talán annak is köszönhető, hogy mára a számítógépek elterjedésével eltűntek az otthonokból az ilyen játékok.

Radócz László alelnök úgy fogalmaz, hogy a fiatalok által már kijárt ösvényekre építenek utakat. Úgy véli, a kezdeményezések azért működnek hosszú távon, mert a klubok között nagy az átjárás. Ez tartja össze a közösséget, amelyet az sem bont meg, hogy időről időre a természetes cserélődés is jellemző.

A negyedik generáció

Az ifjúsági klubot Kerekesné Dobi Erika vezeti. A Szenvedélybetegek Balmazújvárosi Nappali Intézményében szociális munkásként dolgozó asszony szabadidejében a fiatalokat segíti, a jelenlegi csoportja már a negyedik generáció. Noha se családgondozást, se lélekápolást nem hirdetnek, mégis gyakran fordulnak hozzá ilyen témákban. Amikor arra kérem a fáradtnak tűnő Erikát, hogy meséljen, csillogó szemekkel vág a közepébe.

– Volt, akinek abban segítettem, hogy eljusson pszichológushoz. Nagyon büszke vagyok arra a fiatalemberre, aki egy pályázat révén elindított csoporthoz diszlexiásként csatlakozott. Utána is rendszeresen járt a BAKI-ba. Sikerült szakmát szereznie, olyannyira, hogy azóta is stabil munkahelye van. A legmeghatóbb az volt, amikor anyák napja alkalmából közösen tanultunk verset. Mindennap gyakoroltunk. Amikor kiállt a közönség és az édesanyja elé, hogy elszavalja, szem nem maradt szárazon – így a szociálpszichológus végzettségű asszony, aki azt mondja, amit mások segítségnek látnak, ő természetes gesztusként él meg. – A szerelmem a BAKI – fogalmaz.

Előfordult, hogy egy 17 éves lány berúgott, és hazavitte. Bekísérte a házba, leült az édesanyja ágyára, és megkérdezte tőle, hogy ő mit csinált 17 évesen. Arra kérte, ennek megfelelően bánjon a gyermekével.

Ez a szellemiség, úgy tűnik, hozzátartozik a BAKI-s mindennapokhoz. Amikor valakinek segítségre van szüksége, egy emberként állnak mögé a többiek. Egy szombaton például azt látták, hogy az egyik fiú nagyon szomorú. Kiderült, ha a családja nem tud fizetni, néhány nappal később ki kell költözniük az albérletből. Azon a hétvégén 160 ezer forintot adtak össze a fiatalok, ki mennyit tudott – akár ezer forintot is –, annyit adott. Így maradhattak a lakásban. Fél évvel később az édesanyja bement a klubba, és a „hitelezők” a lista alapján visszakapták a pénzüket. Ezenkívül is számtalan alkalommal segítettek. Többször szerveztek segélykoncertet és bált. Ilyenkor maguk sütnek-főznek, pakolnak.

Úgy maradt a fűtés

Mint megtudtam, 27 fiatalnak van kulcsa a házhoz. Aki utoljára elmegy, az zár. Kezdetben előfordult, hogy ez visszaütött: nem tekerték le a fűtést, ami plusz 10 ezer forintos kiadást jelentett. Béke Lajos szerint azonban felelősséget kell adni a fiatalok kezébe, mert ők jelentik a jövőt.

Filmet forgatnak

Az ifjúsági ház fennmaradása most veszélybe került. Noha az épületben működik egy kávéház, az nem hoz annyit, hogy kitermelje a működési költségeket, még az egyesület fizetős szolgáltatásaival együtt sem. Az önkormányzat csak eseményeket támogat, főként, hogy saját, néhány éve átadott közösségi házat tart fenn. A fő forrást így a pályázatok jelentik. Béke Lajos úgy látja, bezárultak a lehetőségeik, mivel nincsenek a civil szféra számára kiírt források. A 2014–2020-as időszak uniós pályázati lehetőségeiből a civilek még semmit sem láttak – jegyzi meg.

A ház törzsközönsége a hír hallatán konkrét ötletekkel állt az elnökség elé, a vezető szerint vannak köztük olyanok, amelyek kivitelezhetőek, s akár középtávon is biztosított lehet a működés.

Leszögezte: az egyesület akkor sem szűnik meg, ha nem tudják tovább fizetni a bérleti díjat. Legfeljebb kisebb helyre költöznek. A BAKI viszont ezt a Batthyány utcai épületet jelenti a fiataloknak, akik ragaszkodnak hozzá. Elkezdődött például egy film forgatása, amivel 63 ezer 500 embert szeretnének megnyerni, hogy ezer forinttal támogassák a ház fennmaradását. Az elnök bizakodik. Főleg azért, mert az új generáció megmutatta, hogy lehet rájuk számítani.

HBN-SZZSL


Balmazújváros - Egy sör mellett határoztak az egyesület megalapításáról.


Balmazújváros - A BAKI Ifjúsági Ház több civil szervezet székhelyeként is működik. Béke Lajos azt mondja, azzal segítik a többi civilt, hogy infrastruktúrát biztosítanak nekik.


Harmadik helyen végzett

Béke Lajos független polgármesterjelöltként indult az októberi önkormányzati választáson. Kérdésünkre, miszerint nem tart-e attól, hogy – miután a Fidesz által támogatott, és végül győztes dr. Veres Margittal szemben indult – esetleg visszaüt a későbbiekben, azt felelte, hogy a BAKI eddig sem volt kegyeltje egyetlen politikai rendszernek sem.

– A szakmai tudásunk biztosan nem lesz rosszabb, mint eddig volt. Ha nem nyer valamelyik pályázatunk, akkor lehet, hogy szakmailag van benne hiba, ha viszont sokat nem támogatnak, az mindenféleképpen elgondolkodtató. Egyelőre azonban kiírások sincsenek, tehát korai még erről beszélni. A közösségnek viszont meg kell tanulnia megvédenie az értékeit.

 


Sós Boglárka: A BAKI a második otthonom. Mindenkit ismertek, tudjuk egymás titkait. A barátaimat és a páromat is ennek a helynek köszönhetem. Azért tud a közösség működni, mert mindegy, hogy hárman, vagy 33-an vagyunk, akkor is jó itt. A Debreceni Egyetemen szociális munka szakon tanulok, s nem titok, hogy a döntésemre hatással volt az itt folyó munka.

Jekatyerina Mironyenko: Az oroszországi Volgográdból érkeztem, s egy diákcsereprogramnak köszönhetően tanulok a balmazújvárosi Veres Péter Gimnáziumban. A család, amelynél lakom, tagja a BAKI-nak, s Dávid, az „őrangyalom” is rendszeres vendég, így én is mindig jövök vele. Amikor először betértem, mindenki szívesen fogadott, és nyitottak voltak felém. Nagyon jól érzem itt magam.

Ferenczi László: Kezdetben szórakozni jártam a BAKI-ba, aztán 2010-ben csatlakoztam a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatot létrehozó csoporthoz. Ma a négy éve működő társasjátékklubot vezetem. Azért szeretem a helyet, mert kulturált és „védett” szórakozhatok. Egy héten több napot is itt töltök.


Szóljon hozzá Facebookon!

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában