Helyi közélet

2014.11.17. 12:38

Nem marad a papírforma

Debrecen - Magasan a léc az egyetemen, de rengetegen szeretnék megugrani.

Debrecen - Magasan a léc az egyetemen, de rengetegen szeretnék megugrani.Nem nyomtatnak többé felsőoktatási felvételi tájékoztató könyvet és csak e-felvételi útján jelentkezhetnek jövőre a középiskolás diákok – ismertette az újdonságokat Pósánné Rácz Annamária főtitkárhelyettes a Debreceni Egyetem hétfői tájékoztatóján. Emelkednek a minimum ponthatárok: az alap és osztatlan képzésre vágyóknak legalább 20 ponttal kell jobban teljesíteni, mint a tavaly próbálkozóknak és el kell érniük a 280-as határt. A felsőoktatási szakképzést választóknak a 240-es, a mesterfokozatot megszerezni igyekvőknél pedig az 50-es „lécet kell megugraniuk”. Az állatorvos, fogorvos, gyógyszerész szakokra két emelt szintű érettségi a belépő – tudtuk meg az oktatási igazgatótól.

Bár a cívisvárosi intézményben magasra helyezték a mércét, rengeteg diák szeretne debreceni egyetemistává válni. – Aktív hallgatóink száma 28812, legutóbb 8700 hallgatót vettünk fel, a létező 14 képzési területből 12 tanulható itt – számolt be Bartha Elek oktatási rektorhelyettes. A hallgatói számadatok alapján intézményünk őrzi a legnagyobb magyar egyetem címét, a HVG-rangsorában a tavalyi nyolcadikról hatodikra lépett elő és a nemzetközi lajstromokon is rendszeresen dobogós a hazai felsőoktatási intézetek között.

– Egyre nagyobb érdeklődés övezi az osztatlan tanárképzést, míg tavaly 101-en választották a nemes pályára felkészítő utat, idén már 165-en – ismertette Maticsák Sándor tanárképzési főigazgató, aki hozzátette ennek oka, hogy versenyekkel, óralátogatásokkal, előadásokkal igyekeznek kapcsolatot tartani a középfokú oktatásban résztvevőkkel, tanárokkal, diákokkal egyaránt.

E nyitottság egyik leglátványosabb eseménye a kétnapos DExpo, amelyet idén november 19-20-án rendeznek meg. Mindkét nyílt napon ugyanaz a program zajlik. Az érdeklődők számos izgalmas előadáson vehetnek részt, kinyílnak előttük a laborok és előadók, valamint hasznos információkat kaphatnak az itt folyó képzésekről, nyelvtanulási lehetőségekről. Szakemberek segítenek azoknak, akik még nem határozták el magukat egyetlen pálya mellet sem.

– A szakmai támogatás mellett szeretnénk mutatni valamit a hangulatból és abból, hogy milyen érzés debreceni egyetemistának lenni, ezért az aulában egy kollégiumi szobát is berendezünk, lesznek babzsákok, teaház sarok, az agrárosok több ládányi almával készülnek – mondta kedvcsinálóként Rőfi Mónika főtitkárhelyettes, az Alumni Központ vezetője.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában