Helyi közélet

2014.10.02. 19:36

Önkormányzat 2014 - Debreceni jegyző: alaptalan a Jobbik parképítések miatti feljelentése

Debrecen, 2014. október 2., csütörtök (MTI) - Alaptalanok a Jobbik vádjai, nem igaz, hogy a debreceni önkormányzat ugyanazt a három céget hívta meg a parképítéssel kapcsolatos pályázatokra - írta csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében a megyei jogú város polgármesteri hivatalának jegyzője.

Debrecen, 2014. október 2., csütörtök (MTI) - Alaptalanok a Jobbik vádjai, nem igaz, hogy a debreceni önkormányzat ugyanazt a három céget hívta meg a parképítéssel kapcsolatos pályázatokra - írta csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében a megyei jogú város polgármesteri hivatalának jegyzője.

Szekeres Antal közölte: az elmúlt négy évben tizenöt különböző társaságot hívtak meg a parképítésekkel összefüggő hirdetmény nélküli eljárásokra.

Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati frakciójának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a párt feljelentést tett a városi beruházásban megvalósuló kertészeti és parképítési munkákkal összefüggő visszaélések gyanúja miatt a rendőrségen, és az ügyben elrendelték a nyomozást. A frakcióvezető szerint a város meghívásos parképítési pályázatain mindig ugyanaz a három vállalkozás adhatott be ajánlatot, és felváltva nyertek. A nyertes a munkát mindig ugyannak az alvállalkozó cégnek adta tovább, amelynek a vezetője a polgármesteri hivatal alkalmazásában álló műszaki ellenőrként gyakorlatilag saját magától vette át az elvégzett munkákat - állította a politikus, aki hivatali visszaélés és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt tett feljelentést a szerinte több tízmillió forintos visszaélés ügyében.

Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik debreceni polgármesterjelöltje hozzátette: a Jobbiknak számtalan gyanús ügy jutott már a tudomására, de bizonyítékok híján nem tudta hatósági szintre vinni ezeket. Hozzátette: ebben az ügyben azonban "úgy tűnik, kellő mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésre".

Szekeres Antal jegyző a jobbikos sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva közleményében kifejtette: Debrecenben kifejezetten parképítéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás tizenöt volt az elmúlt négy évben, ebből kilenc olyan nyílt eljárás keretében zajlott, amelyben bármely gazdasági szereplő ajánlatot nyújthatott be.

A jegyző szerint azt is tévesen állítják a Jobbik képviselői, hogy egyes parképítési munkálatok esetén a kivitelezésbe bevont vállalkozó az önkormányzat részéről átvehette saját munkáját. A vállalkozótól ugyanis minden esetben külső, az önkormányzat által megbízott műszaki ellenőr vette át a munkát, "ilyen tevékenységet a polgármesteri hivatalnál alkalmazásban álló munkavállalók nem végeznek"- tette hozzá.

Nem ez az első eset, hogy politikai szervezet képviselői a hivatal ellen eljárást kezdeményeznek különböző hatóságok előtt, de eddig "ilyen feljelentések alapján büntetőügyben egyszer sem marasztalták el a debreceni polgármesteri hivatalt" - írta Szekeres Antal.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában