Helyi közélet

2014.10.20. 15:28

Bérlakást építenek a tanyán élőknek

Hortobágy-Árkus - A kistelepülésnek van egy jó megoldása a lakásproblémákra.

Hortobágy-Árkus - A kistelepülésnek van egy jó megoldása a lakásproblémákra.

Hortobágy legkisebb, legtávolabbi külterületi településrészén, Árkuson nem éppen rózsás a helyzet. Mindösszesen hat család él ott úgy – ahogyan a polgármester fogalmazott: szinte az alapvető létfeltételek sem adottak –, hogy az egészséges ivóvíz odavezetése megoldatlan, a szennyvízcsatorna kiépítetlen, nincs belvízelvezető csatorna. Az önkormányzat eddig erőn felül vállalta a közvilágítás, a hulladékszállítás, a szociális alapellátás és a tanyagondnoki szolgáltatás költségeit, amit ezentúl nem képes megtenni.

- A Belügyminisztérium támogatásával egy olyan programot valósítunk meg, amely megoldást nyújthat a problémára, lehetőséget ad az árkusiak számára a területi elszigeteltségből adódó hátrányos helyzetük megszüntetésére – fogalmazott Vincze Andrásné polgármester. - Az önkormányzat az országos lakásépítési közfoglalkoztatási mintaprogram keretében 6 darab, komfortos, 46-47 négyzetméteres önkormányzati bérlakás építéséről döntött. Három építési telket jelöltünk ki lakásépítés céljából Hortobágyon, a programot viszont teljes egészében a Belügyminisztérium finanszírozza – folytatta.

A telek marad

Az önkormányzat részéről bíznak abban, hogy a jelenleg Árkuson élők belátják, hogy a program az ő érdekeiket szolgálja. Csak így juthatnak hozzá az alapvető ellátásokhoz, az egészséges ivóvízhez, a szennyvíz -és belvízelvezetéshez, továbbá a teljes komforthoz. A Hortobágyra való beköltözés esetén az árkusi házakat az önkormányzat azok lebontása fejében megvásárolná, a telek viszont marad a lakók tulajdonában. A családok a bérlakások elfoglalását követően minimális költséget fizetnek érte havonta.

A mintaprojekt már elkezdődött, sőt a BM mintegy 53 millió forintos, százszázalékos támogatásából már szerkezetkészek a házak, 5-ön már a tetőszerkezet is rajta van, de tervek szerint még az esős idő beállta előtt tető alatt lesz mind. A program december 31-ig tart, amely 25 ember foglalkoztatására ad lehetőséget.

Arra a kérdésünkre, hogy kellett-e az árkusiakkal előszerződést kötnie az önkormányzatnak, tehát van-e valamiféle biztosíték arra, hogy valóban beköltöznek, Vincze Andrásné úgy mondta, nem szeretnék kényszeríteni az árkusiakat a beköltözésre, ez egy lehetőség. Bíznak benne, hogy nem lesz kérdéses, egyébként pedig nem tartanak attól, hogy üresen maradnak a házak – hallhattuk.

HBN-BB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában