Helyi közélet

2014.09.08. 13:51

Tovább éltetik a hagyományokat

Debrecen - A népi kézműves értékek feltárása, a hagyományok életben tartása a feladatuk.

Debrecen - A népi kézműves értékek feltárása, a hagyományok életben tartása a feladatuk.

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület idén már 33 éves, számít rájuk Debrecen városa, hiszen kaptak egy ingatlant bérlésre a Hatvan utcán, ugyanakkor együttműködést is kötöttek a várossal, amely által iskolákban és óvodákban is ott vannak, no meg szombaton a téren lesznek. Bekapcsolódtak a kulturális közmunkaprogramba, kinevelhetik a befogadó közönséget és a népi-kézműves utánpótlást - fogalmazott Hubert Erzsébet elnök.

Míg korábban kisebb pályázatokból és tagdíjakból éltek, idén pár milliós támogatást kaptak, amely erre az évre magabiztossá teszi a működést is.

Szeptember 13-án szombaton negyedik alkalommal rendezik meg a Debreceni és Hajdú-Bihar megyei Népi Kézműves Értékek Fesztiválját.

- Idén 25 alkotó mutatkozik be. A Csapó utcai sétálóövezetben - a hagyományokhoz híven – „Tanodákat” is felállítanak, ahol az érdeklődők ki is próbálhatják a mesterségek munkaeszközeit. Ebben az évben is átadják a fesztivál "7 Próbás Ifjú Mestere" címet azoknak a gyerekeknek, akik a 7 műhelyben a legtöbb helyes választ adják a mesterek kérdéseire. A Kézműves Fesztivál alkalmából először érkezik Debrecenbe a Magyar Értékek Vándortérképe. 2012. szeptember 14-én indította útjára a Nemzeti Művelődési Intézet, amellyel együttműködést kötöttünk. Az eszmei mondanivalója szerint mindenki, aki csatlakozik Magyarországon ahhoz a szellemiséghez, hogy a magyar értékeket meg kell őrizni, a hagyományokat tovább kell örökíteni, az helyezze el az ujjlenyomatát ezen a térképen. Úgy tervezzük, hogy neves embereken kívül bárki megteheti ezt a gesztust - hallhattuk a hétfői sajtótájékoztatón.

Divatbemutató is tartozik az idei fesztivál újdonságai közé. A Debreceni Könnyűipari Szakközépiskola- és Szakiskola valamint a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület viseletvarróinak alkotásait délelőtt 11. és 12. óra között láthatják az érdeklődők.

A sajtótájékoztatóra meghívást kapott a Népművészet Mestere-cím két hajdú-bihari kitüntetettje, Reszeginé Nagy Mária szalmafonó és Porkoláb Ferenc szűrrátét-készítő népi iparművész. Reszeginé Marika nem tudott eljönni, de Porkoláb Ferenccel megismerkedtünk. Mindkettejüket részletesen is bemutatjuk egy későbbi időpontban. Ez a kitüntetés szól a személynek, és szól a szakmának. 1953 óta adományozzák, 33 alkotó (énekes is) kapta már meg azóta megyénkben, ezzel a másodikak vagyunk országos szinten. A kihalófélben lévő szakmákra és azok művelőire is figyelhetünk a cím által.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában