Helyi közélet

2014.09.02. 18:46

Érezhetőbb rendőri jelenlét

Hajdúnánás - Felavatták, megszentelték, megáldották a Hajdúnánási Rendőrkapitányság új épületét.

Hajdúnánás - Felavatták, megszentelték, megáldották a Hajdúnánási Rendőrkapitányság új épületét.Az impozáns épület jó fekvésű, megközelíthetőségű, tükrözi az alapvetésemet: az országnak van rendőrsége, nem a testületnek országa, és mi rendőrök a polgárokért vagyunk, nem pedig a polgárok vannak értünk – fogalmazott Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány.

A helyi önkormányzat által felajánlott saroktelken, a Kormány nyújtotta közel 670 millió forintból épült meg a hajdúváros új, korszerű, városképbe illeszkedő, minden modernkori igényt kielégítő kapitánysága. A város nevében Szólláth Tibor polgármester és dr. Vincze István alezredes, a Hajdúnánási Rendőrkapitányság megbízott vezetője mondott köszönetet a korszerű és igényes létesítményért, és mint kiemelték, az új helyen is szükséges határozottsággal, törvényesen lépnek fel a bűnelkövetők ellen, hiszen az állomány alkalmas és képes erre. Nánás régi álma volt az új épület, a Kormány részéről pedig ígéret, ami nem csak szép szó maradt – emelte ki dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az átadón. Üdvözölte és példaként említette a hajdúnánási önkormányzat együttműködését, és emlékeztetett, a nánási kapitányság 40 ezer ember biztonságát szavatolja. Az intézmény díszkulcsának és a város zászlajának átadását követően kitüntetéseket, ajándéktárgyakat adtak át.

Párbeszéd kezdődött

Portálunk kérdésére, miszerint melyek a következő időszak legfontosabb lépései a rendőrség életében, Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy intézkedési kultúraváltás történt a testületnél, amelynek legfőbb eleme a rendőrség által kezdeményezett párbeszéd az állampolgárokkal, önkormányzatokkal, civilszervezetekkel, oktatási intézményekkel és az egyházakkal.

Aktívan intézkedő, támogató, segítő és együttműködő egyenruhásokra van szükség, s a helyi problémákra nagy hangsúlyt kell fektetnünk, ezért az említett párbeszéd pozitív visszacsatolást eredményezett. Eleinte a Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumokat (elsősorban közbiztonsági, bűnmegelőzési feladatokat támogató koordinációs szervezet, célja a járások településein a közrend és közbiztonság fenntartása, az ott működő szervezetek és a helyi lakosság körében a bűnmegelőzési (prevenciós) szemlélet érvényre juttatása a szerk.) idegenkedve fogadták, de mára megértették a szerepüket. Az ott megfogalmazott egyik igény – a helyi problémák kezelése mellett -, hogy legyen több rendőr a közterületeken, eredményesebb legyen a fellépés az állampolgárok szubjektív közbiztonságérzetét befolyásoló jogsértő cselekményekkel szemben. Ennek érdekében 3500 fővel bővítettük a rendőrségi állományt, további 600 fővel növelhettük a határrendészeten dolgozók számát. A körzeti megbízotti hálózat jelentősen bővült, közel 98 százalékos a feltöltöttsége. A létszámbővítés keretében felvett állományt kiképeztük, és ők a helyi rendőri szerveknél, valamint a Készenléti Rendőrség bevetési osztályain teljesítenek szolgálatot. Mivel a rendőri munka megítélésének mérésének alapja a lakosság, ezért 2011 végétől évente, kérdőív formájában valamennyi önkormányzatnál érdeklődünk a rendőri munka színvonaláról, a fejlesztendő területekről. A kérdőívek közel 70-80 százaléka érkezik vissza hozzánk – emelte ki a főkapitány.

Már vidéken is

A Készenléti Rendőrség vidéki diszlokációja kialakult – mondta Papp Károly. Már hat vidéki településen is van bevetési osztály, és ezek állományával is erősítették a rendőrkapitányságokon a köztéri jelenlétüket. Egyúttal közbiztonsági mintaprogramokat indítottak, Hajdú-Biharban is.

-Meglátogattam négy mintamegyét, és azt láttam, hogy a mintaprogram beváltotta a reményeket, településvezetők, civilszervezetek, járási és közgyűlési vezetők is azt kérték, folytatódjon. Július egytől a programot az ország valamennyi megyéjére kiterjesztettük, a Kormány külön költségvetési forrást is biztosított rá, 2,3 milliárd forint, melyből túlszolgálat-költségre, a üzemanyagra és gépjármű-karbantartásra is kaptak összeget a megyék, amit maguk között elosztottak – tudtuk meg.

HBN-BB


Színes épület

Az új kapitánysági épület megkapóságát nemcsak a fekvése és megközelíthetősége adja, hanem a színek is. Hatalmas ablakrendszerén színes üvegek, az épületen belül pedig élénk színű ajtók fogadnak. Az épületben gyermekbarát meghallgatószoba is helyet kapott. Papp Károly országos főkapitány elmondta, hogy a tervezéskor a rendőrség úgynevezett elhelyezési szabályzata adta az alapot, emellett figyelembe vették a város építési szabályzatát, valamint a városkép, a létszám, a humánerőforrás volt a további szempont a tervezéskor.


Hajdúnánás - A hajdúnánási rendőrök új, korszerű épületben teljesítenek szolgálatot.


Hajdúnánás, 2014. szeptember 2., kedd (MTI) - Az elmúlt évek intézkedései nyomán Magyarországon helyreállt a közbiztonság - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Hajdúnánáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában