Helyi közélet

2014.08.13. 16:42

Izzadni egészséges

Debrecen - Szervezetünkben verejtékmirigyek milliói felelősek a megfelelő hőszabályozásért. Kánikulában akár 1-2 liternyi verejtéket is termelnek naponta.

Debrecen - Szervezetünkben verejtékmirigyek milliói felelősek a megfelelő hőszabályozásért. Kánikulában akár 1-2 liternyi verejtéket is termelnek naponta.

A verejtékmirigyek a hőszabályozás fontos eszközei, abban segítenek, hogy ne melegedjünk túl. Izzadni tehát természetes és hasznos, ám legtöbbször elsősorban csak a rossz testszagot társítjuk hozzá, ezért inkább kellemetlen dolognak tartjuk.

Kétféle izzadást különböztetünk meg. A tenyér, a talp, a hajtő és az arc izzadását az úgynevezett ekkrin mirigyek verejtéke okozza, amelyek a szimpatikus idegrendszer szabályozása alatt állnak. A színtelen, szagtalan, vízszerű nedvesség ilyenkor a bőrfelszínre ürül, és stressz, sportolás valamint hő hatására mennyisége fokozódik.

Az apokrin mirigyek – melyek működése a hormonális szabályozással függ össze – okozzák a hónalj, az emlő, a nemi szerv területén jelentkező verejtékezést. Ez a verejték lúgos kémhatású, és nem közvetlenül a bőrfelszínre, hanem először a szőrtüszőkbe ürül, majd cseppek formájában jelenik meg a bőrön. Ezek a mirigyek csak serdülőkorban kezdenek el aktiválódni, és idős korban jelentősen csökken a működésük, ezért izzadnak a kisbabák és az idősek elsősorban a talpukon és tenyerükön – magyarázza Irinyi Beatrix, a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának adjunktusa.

Az izzadást gyakran kísérő kellemetlen testszag nem magának a verejtéknek a szaga. Akkor lesz különösen erős szagú a verejték, ha hosszú ideig a bőrön marad. Ilyenkor ugyanis a bőrbaktériumok elkezdik lebontó tevékenységüket, és a keletkező bomlástermékek okozzák az olykor szúrós szagot.

Normál hőmérsékleten, nyugalmi állapotban naponta fél-egy liter verejtéket párologtatunk el a bőrünkön keresztül. Ezt növeli a hőség, a fizikai aktivitás, a stressz és egyéb hormonális hatások például a klimax vagy a terhesség is. Tovább fokozza az izzadást az alkohol, a nikotin, a koffein, bizonyos gyógyszerek és a csípős, fűszeres ételek fogyasztása is, ezek ugyanis értágító hatásúak, így fokozzák a hőtermelést. A szokatlan verejtékezés azonban a láz, a depresszió, a cukorbetegség, a pajzsmirigy túlműködés és a leukémia kísérő tünete is lehet.

Az izzadást akkor tekintjük orvosi értelemben kórosnak, ha stressz-mentes állapotban, normál hőmérsékleten, télen is nagy mértékben verejtékezik valaki, és a ruháján is láthatóvá válnak a nedvességfoltok. Az az egyén szubjektív megítélésétől is függ, hogy ki, mit érez kórosnak. Ugyan nem tekintjük betegségnek a túlzott izzadást, mindenképp zavaró jelenség, különösen, ha frusztrációt okoz az embernek – teszi hozzá a szakember.

Ha a túlzott verejtékezés hátterében a vegetatív idegrendszer túlműködése áll, akkor stresszoldó gyógyszerek vagy relaxációs gyakorlatok is enyhíthetik a problémát . Sokan általánosítanak, hogy az elhízott emberek jobban izzadnak. Ez csak abban az esetben igaz, ha a kövérségük mögött valamilyen hormonális eredetű probléma áll.

Az izzadáscsökkentő hintőporok, dezodorok, fémsó vagy aldehid tartalmú készítmények nem az izzadás mennyiségét csökkentik, csak a szagokat közömbösítik. Mivel ezek sok esetben szárítják vagy irritálják a bőrt, gyulladást is okozhatnak a kezelt bőrfelszínen, ezért a kórosan izzadó embereknek nem hatásosak.

A fokozott tenyér-talp izzadásban szenvedők számára rövidtávú megoldást nyújt az úgynevezett víz-iontoforézis kezelés, mely során az izzadó tenyereket és/vagy talpakat vízbe merítve az elektromosan töltött részecskék blokkolják a verejtékmirigyek aktivitását.

Hosszabb távra – akár egy évre – is elernyeszti a verejtékmirigyek izmait a botulinum toxin nevű fehérje beinjekciózva, ami közismert nevén a ránctalanításra is használt botox. A verejtékmirigyek működésének átmeneti felfüggesztéséhez körülbelül 15-ször kell mindkét hónaljat megszúrni. A melléhatás-mentes eljárás nem olcsó, és jelenleg nem érhető el a társadalombiztosítás finanszírozásával. Létezik egy drasztikus műtéti eljárás is, a verejtékmirigyek sebészi eltávolítása, ám ezt a bőrgyógyász kockázatosnak és veszélyesnek tartja.

Az izzasztó hőségben elpárologtatott több liter nedvességet tiszta csapvízzel, ásványvízzel vagy teával tanácsos pótolni. Ilyenkor fogyasszunk még több gyümölcsöt és zöldséget, és kerüljük a már említett fokozott izzadást okozó csípős ételeket, az alkoholt és a koffeint is. A kellemes, hűsítő szomjoltók mellett viseljünk lenge, szellős, természetes anyagú pamut, vagy vászonruhákat, és vegyünk többször frissítő zuhanyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában