Helyi közélet

2014.05.12. 12:56

Kis panda már van, nagyra kicsi az esély

Debrecen - A vörös macskamedvék lehetnek a debreceni állatkert új sztárjai.

Debrecen - A vörös macskamedvék lehetnek a debreceni állatkert új sztárjai.Nálunk eddig soha nem látott, ritka, érdekes fajjal gazdagodott a hétvégén a debreceni állatkert. Két tavaly júniusban született kis panda, más néven vörös macskamedve érkezett a dél-franciaországi Assont állatparkjából.

A külsejét tekintve leginkább a medvére hasonlító aranyos állatok őshazája, Dél-Ázsia, ahol bambusz erdőkben élnek. Jól másznak fára és ugyanúgy tisztogatják magukat, mint a macskák.

A vadászat és élőhelyének pusztulása miatt állománya mára nagyon megritkult, a kis panda is a veszélyeztetett fajok közé került. Az elterjedési területén található összes országban – Kínában, Indiában, Bhutánban, Laoszban, Mianmarban és Nepálban is – védelmet élvez. Európa állatkertjeiben nagyjából 340 egyede él.

Különleges étrend

A vörös macskamedvék étkezési szokásairól a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezető igazgatója elmondta: elsősorban bambusszal táplálkoznak, de szeretik a gyümölcsöket (almát, körtét, banánt) és a tojást is.

Amikor az 1700 kilométeres zötykölődés után megjöttek Debrecenbe sokaknak úgy tűnt, hogy olyan lomhák mint a nagy pandák. Nagy Sándor Tibor szerint, a látszat csal, valójában csak a 20 órás utazás viselte meg őket, vadászni is tudnak, élőhelyükön a kisebb madarakat is elkapják.

A jövevények már látogathatók.

HBN-OCs


Debrecen - A nemzetközi fajmegmentési program keretében vasárnap két nőstény vörös panda költözött a Nagyerdei Kultúrparkba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában