Helyi közélet

2014.04.28. 16:32

Szimulált „vízözönben” a mentőcsoportok

Debrecen – A ladányi vizsgafeladat során egy épület falát is alámosta a víz.

Debrecen – A ladányi vizsgafeladat során egy épület falát is alámosta a víz.

Pénteken a hajdúnánási, szombaton a püspökladányi járási mentőcsoport rendszerbeállító gyakorlata zárult le. Így most már négy járásban állnak készen az önkéntesek, ha bármilyen veszélyhelyzet fenyegeti a lakóhelyüket – tájékoztatott Madai Petra, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

A tűzoltó hadnagy közlése szerint a gyakorlat a természeti, civilizációs és egyéb eredetű katasztrófák, veszélyhelyzetek során jelentkező védekezési, mentési és helyreállítási feladatokra felkészülést, illetve a majdani nemzeti minősítés követelményeinek való megfelelést célozta.

A mentőcsoportoknak egy-egy veszélyhelyzet szimulálásával is meg kellett küzdeni: a hajdúnánásiaknak a Tisza adta fel a leckét, ugyanis a folyó vízszintje több napig tartó nagy mennyiségű csapadék következtében nagymértékben megemelkedett. A védekezési munkálatok megkezdése előtt fóliázás vált szükségessé. A feladatok megoldásában a mentőcsoport részéről 27-en vettek részt, és öt közösségi szolgálatot teljesítő diák is segédkezett.

Püspökladányban a csapadékos tavasz miatt a külterületi „víztározó” a viharos szél következtében kiöntött, ami rendkívüli árvízi védekezés szükségességét vonta maga után, ráadásul egy gabonatároló oldalfalának kidőlése miatt embert is menteni kellett. A gyakorlaton a mentőcsoport teljes létszáma 26 fő volt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában