Helyi közélet

2014.03.04. 08:30

A Nyírség aranya

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az akác Nyugat-Európában nagyobb elismerésre tart számot, mint itt az új hazájában.

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az akác Nyugat-Európában nagyobb elismerésre tart számot, mint itt az új hazájában. Magyarország erdőgazdálkodását európai rangra igazából az akácgazdálkodás emelheti. Az akác jó úton halad, hogy erdészeti hungarikummá váljon. Termékei Nyugat-Európában keresettek, nem kell környezetkárosító módon faanyagát kémiai eljárásokkal tartósítani. A fájából készült fatermékek megfelelő jövedelemtartalommal értékesíthetőek. Feldolgozása jelentős munkaerőt igényel, így a vidéki lakosság megélhetését nagyban segíti. Bizonyos választékok esetében többletkereslet mutatkozik, mint a termelési lehetőségekből képződő árualap. Az alföldi erdőgazda kenyéradó fája.

Az erdész szakemberek az erdőklímában tölgy- és bükkgazdálkodással foglalkoznak. A Nyírségben az akácerdőből származó hozamból, annak a hasznából tudjuk a klímaváltozás miatt egyre jobban visszaszoruló természetszerű erdőket, erdeinket fenntartani, kezelni, melyeket inkább óvunk az utókor számára. Ebből a jövedelemből tudunk fordítani közjóléti létesítmények fenntartására, fejlesztésekre és üzemeltetni erdei iskolákat.

Sokáig igazi szakmai vita folyt az akác erdőgazdálkodásban betöltött szerepéről, de az elmúlt évszázadok egyértelműen bizonyították, hogy az akác felértékelődött, megvívta harcát és a magyar erdőgazdálkodás egyik meghatározó szereplőjévé vált. Nem szabad engedni azoknak, akik az akácot üldözött fafajjá akarják tenni.

- Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában