Helyi közélet

2013.12.12. 14:54

Tudományos ülés és kitüntetés Dr. Mechler Ferenc egyetemi tanár 80. születésnapja alkalmából

Debrecen - A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Neurológiai Klinikája és a Magyar Neurológiai Társaság Dr. Mechler Ferenc egyetemi tanár 80. születésnapja alkalmából ünnepi tudományos ülést tart. A tudományos ülés keretében az ünnepelt Sántha Kálmán emlékérem kitüntetésben részesül.

Debrecen - A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Neurológiai Klinikája és a Magyar Neurológiai Társaság Dr. Mechler Ferenc egyetemi tanár 80. születésnapja alkalmából ünnepi tudományos ülést tart. A tudományos ülés keretében az ünnepelt Sántha Kálmán emlékérem kitüntetésben részesül.

Mechler Ferenc professzort, a hazai ideg- és elmegyógyászati kutatás és oktatás, valamint a neurológiai betegségek gyógyításának kiválóságát, a DOTE Ideg- és Elmegyógyászati Klinikájának elismert professzorát, a kitűnő tudóst köszöntik munkatársai, tanítványai, tisztelői a jeles évfordulón. Mechler Ferenc egyetemi tanulmányait Debrecenben végezte. Már hallgató korában bekapcsolódott a kutatómunkába: tudományos diákkörösként tevékenykedett a DOTE Élettani Intézetében.

A tanulmányai befejezését követően a pályaíve kiegyensúlyozott, felfelé ívelő volt: az orvosdoktori diploma megszerzése után, 1960-ban a DOTE Ideg- és Elmegyógyászati Klinikáján helyezkedett el, ahol 1964-ben ideggyógyászatból, 1966-ban elmegyógyászatból szerzett szakképesítést. 1977-ben egyetemi docensi, 1990-ben pedig egyetemi tanári, társprofesszori kinevezést kapott. Az orvostudományok kandidátusi fokozatát 1975-ben nyerte el, 1990-ben az orvostudomány doktora fokozatot kapta meg. Tudását külföldi tanulmányútjai során mélyítette el, járt többek között Belgiumban, Dániában, valamint Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban, ahol egy-egy évet töltött a neuromuszkuláris betegségek kutatásával.

Számos nemzetközi kongresszuson, konferencián vett részt, így Angliában, Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Japánban, Kanadában, Németországban, Olaszországban, Portugáliában és az USA-ban. A gyógyító munkában fő érdeklődési területét a neuromuszkuláris betegségek és a klinikai neurofiziológia jelentették, az ezen betegségek területén intenzív munkát végző, regionális és országos feladatkört is ellátó kutatócsoportja eredményes hazai és nemzetközi együttműködést épített ki. Aktívan részt vett az orvostanhallgatók oktatásában és az orvostovábbképzésben. A tudományos kutatásainak fókuszában álló betegségek, a neurogenetika és a klinikai neurofiziológia témakörében több mint 110 közleménye jelent meg, többségük nemzetközi folyóiratokban.

Vezetőségi tagja volt a Magyar Ideg- és Elmegyógyászok Társaságának, a Magyar EEG és Klinikai Neurofiziológiai Társaságnak, valamint a Royal Society of Medicine Neurológiai szekciójának, és alapító tagja a Mediterranean Society of Myologynak. Mechler Ferenc professzor 2004-től a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Professor Emeritusa. Hazai és nemzetközi szinten is elismert tudományos, gyógyító és oktató munkásságáért több magas kitüntetésben részesült. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt, a Fornet Béla Emlékérem és Jutalomdíj, a Batthyány Strattmann László-díj birtokosa. Az ünnepi tudományos ülés keretében Mechler Ferenc professzor átveszi a Magyar Neurológiai Társaság által alapított, kétévente adható Sántha Kálmán emlékérem kitüntetést.

Mechler professzor úr tevékenységét mindig a következetesség, a fegyelem, a teljesítmény- orientáltság jellemezte. Rendkívüli munkabírása és az új tudományos eredmények iránti érdeklődése példaértékű a mai nemzedék számára is - méltatta az ünnepelt sikerekben gazdag pályafutását, életútját Dr. Csiba László egyetemi tanár, a Neurológiai Klinika igazgatója.

Az ünnepi tudományos ülés

helyszíne:

DE OEC, Auguszta Tömb Tanterem Móricz Zs. krt. 72.

időpontja:

2013. december 13. (péntek) 11 óra

Tudományos program:

A centrumvezetőség köszöntése

Előadások:

Dr. Csiba László: „Az értől az óceánig”

Dr. Halász Péter: „Mechler professzor munkásságáról”

Dr. Molnár Mária Judit: „ A neurológia változó arca”

Dr. Takáts Annamária: „Pillanatképek Mechler professzorról…”

Dr. Diószeghy Péter: „Klinikai neurofiziológia – múlt jelen, jövő”

Dr. Bereczki Dániel: „Csak van ebben a genetikában valami…”

Dr. Komoly Sámuel: „...Debrecen és Pécs határos…”

Dr. Fekete István: „Klinikai neurofiziológia 1976-2013”

DE OEC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában