Helyi közélet

2013.12.06. 17:10

Te hová tartozol? X, Y, Z?

Debrecen - A Z generáció tagjai hamarabb fedezik fel a szexuális életet, minthogy komoly kapcsolatra vállalkoznának.

Debrecen - A Z generáció tagjai hamarabb fedezik fel a szexuális életet, minthogy komoly kapcsolatra vállalkoznának.Megváltozott a tudás közvetítésének iránya: míg korábban a szülők tanították a gyerekeiket, ma ők tanítják felmenőiket, ami különösen a technikai eszközök terjedésével válik mind szembetűnőbbé – jelentette ki Kiss Barbara pszichológus azon a beszélgetésen, amelyen a tinédzser- és a fiatal felnőttlét sajátosságairól cseréltek eszmét olyan szakemberek, civilek, akik koruknál fogva maguk is az X, Y (18-31 évesek) vagy éppen a Z generáció (18 éves korig) tagjai.

Székely Levente, aki ifjúságkutatással foglalkozik, azt mondta: ezek a megkülönböztetések egyfajta címkék, amelyek a rendszerezést segítik. A pszichológusnő szerint ugyanakkor jól elkülönülnek az egyes korosztályok szokásai, általános vonásai. Ma például nehezebben szakadnak el a fiatalok a családtól, és náluk – ellentétben a szüleikkel – korántsem biztos, hogy az első munkahely az utolsó is lesz.

Ezzel kapcsolatban megjegyezték: ma annyi inger éli a fiatalokat, ami a munkaadókat is kihívások elé állítja, hiszen nem biztos, hogy a képzésükbe fektetett pénz megtérül, mivel rendszerint csak rövid ideig kalkulálnak egy-egy munkahellyel.

Rátonyi Krisztina, a közszolgálati televízió mindössze 23 éves műsorvezetője arra mutatott rá, hogy az Y generáció bátrabb és szókimondóbb, mint az előző korosztály. Ezt az egyetemisták tavalyi tüntetéssorozatával támasztotta alá a szintén egyetemista hölgy, amikor többek között a jogaikért és az ingyenes felsőoktatásért álltak ki. Székely Levente erre reagálva rámutatott: egy az előző évben készített felmérés szerint a 17-29 éves korosztály már kevésbé aktívak, inkább visszahúzódóak.

A beszélgetést moderáló Horváth Gergely a jelen lévő diákokat is bevonta a diskurzusba, akik arról számoltak be, hogy egyre hamarabb kerülnek közel egymáshoz a fiatalok, így az első szexuális élmények is hamarabb érik őket, ugyanakkor komoly párkapcsolatba mind később vágnak bele. Ezt a „tudomány oldaláról” Kiss Barbara is megerősítette. Hozzátette, hogy online hamarabb tárulkoznak ki a Z generáció tagjai, mivel az offline élet kényelmetlen, ebben ugyanis kompromisszumokat kell kötni. Székely Levente ezt azzal egészítette ki, hogy a 15-29 éves korosztály több mint fele ma szexuálisan aktív életet él. A párkapcsolatokat pedig az úgynevezett látogatókapcsolat jellemzi.

A másfél órás hangulatos beszélgetés során olyan kérdéseket feszegettek, amelyek igazán a fiatalok érdeklődésének homlokterében állhatnak, ennek ellenére bántóan kevesen voltak rá kíváncsiak.

HBN


Eltárgyiasult a női test

A fórumon többek között Miley Cyrus Wrecking Ball című slágerének klipjét is levetítették, amelyben a színésznőből lett énekesnő bugyiban fallikus tárgyakon pózol. Ennek kapcsán Horváth Gergely azt jegyezte meg, hogy néhány évvel ezelőtt ez 18 év alattiaknak nem ajánlott videónak számított volna. Kiss Barbara pedig arra mutatott rá, hogyan tárgyiasult el a női test, ami az önbecsülést rombolja, emiatt egyre nehezebben érzik jól magukat a szexuális életben is. Mint mondta, egyre nehezebb a másik figyelmét megragadni, a képességeink viszont változatlanok. Kiss József, az ökumenikus segélyszervezet munkatársa szerint ez komoly veszélyeket rejt, hiszen ezáltal hamarabb nyúlnak például tudatmódosító szerekhez a fiatalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában