Helyi közélet

2013.10.16. 09:34

Stagnál a hajléktalanok száma

Debrecen - A feleslegessé vált ruhadarabokkal segíthet a rászorulókon a lakosság.

Debrecen - A feleslegessé vált ruhadarabokkal segíthet a rászorulókon a lakosság.

Nem él több hajléktalan Debrecenben, mint korábbi években – így nyilatkozott megkeresésünkre Szemerédy Zsolt, a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője. Számukat a szakember 5–600 főre teszi.

– A kilakoltatások miatt sem ugrott meg a fedél nélküliek száma. Igaz ugyan, hogy évente körülbelül 30 új kliens jelenik meg a városban, hozzávetőlegesen azonban ennyi ember helyzete oldódik meg – magyarázza. Minden évben többen vannak azok, akik képesek új életet kezdeni, az idősek közül pedig néhányan valamelyik otthonba költözhetnek be. Szemerédy Zsolttól azt is megtudtuk, hogy uniós támogatásra pályáztak, amely révén húsz hajléktalanellátásra szorulót segíthetnek lakhatáshoz. Az viszont – mint fogalmazott – bizonytalan, hogy már az előttünk álló télen is felhasználhatják- e ezeket a pénzeket.

Marad a zsúfoltság

Az ügyvezető szerint idén sem lesznek kevesebben az éjjeli menedékhelyeken. A ReFoMix kapott ugyan egy használaton kívüli orvosi rendelőt az önkormányzattól, amikor azonban a környéken élők értesültek arról, hogy abban a hajléktalanok számára szeretnének idényszállást kialakítani, aláírásokat gyűjtöttek a kezdeményezés ellen, emiatt ez a lehetőség meghiúsult. – Az éjszakai férőhelyek kapacitása így nem változott, továbbra is 320 szálláshelyünk van, amelyből 80 a családok átmeneti otthonában található – tette hozzá.

Az idei krízisidőszakban is rendelkezésre áll az ondódi 26 férőhelyes rehabilitációs tanya, amely átmeneti szállásként működik. Ezen a télen is felállítanak konténerlakásokat a Wesselényi és a Dobozi utcán. Életmentőek lehetnek, ugyanis elsősorban azok találnak ott menedékre, akik a tömegszállásokra nem szeretnének menni. Ezekben ugyanis kevesebb embert helyeznek el egyszerre. A fagyos, hideg idő megmutatta magát már ősszel is. A krízisidőszak viszont november 1-jén indul, amelyre megkezdték a felkészülést. Lesz idén is teajárat, és a Wesselényi utcai éjjeli menedékhely kapuit – az előző évekhez hasonlóan – már délután négykor megnyitják. Elindul a krízisautó, amely szükség esetén a nap 24 órájában képes lesz beavatkozni a lakosság és a hatóságok hívására.

Újdonság, hogy a város több pontján konténereket helyeznek majd ki, amelyekben a lakosság gyűjtheti a feleslegessé vált ruhadarabokat. Az étkeztetésben a Hajléktalanokért Közalapítvány lesz a ReFoMix segítségére, így a nappali melegedőkbe betérők élelmiszerellátásról is gondoskodnak. A szociális munkások fáradozásai ellenére mintegy 80–100 hajléktalan tölti a szabad ég alatt a leghidegebb éjszakákat is. Őket sem hagyják azonban magukra, mivel takaróval, teával és szendviccsel segítenek rajtuk. Szemerédy Zsolt abban bízik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan, az idei télen sem fagy meg senki az utcán.

HBN-SZZSL


Vidékiek kíméljenek!

– A legtöbb vidéki településen nincs éjjeli menedékhely – mondta a ReFoMix Kft. ügyvezetője, aki úgy tudja, egyedül Derecskén működik átmeneti szállás. – A Debrecenben élő hajléktalanok 30 százaléka vidéki, akik a cívisvárosban próbálnak boldogulni – számolt be ismereteiről Szemerédy Zsolt. A debreceni menedékhelyekre újonnan jelentkezőket kénytelenek visszaküldeni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában