Helyi közélet

2013.09.02. 08:11

Tudatosabban veszünk autót

Debrecen - A potenciális vevő az Interneten előbb felkészül és csak utána kopogtat a szalon ajtaján.

Debrecen - A potenciális vevő az Interneten előbb felkészül és csak utána kopogtat a szalon ajtaján.

Míg a válság kitörése előtt a hajdú-bihari márkakereskedésekben tízből nyolc hiteles vásárló volt, mára megfordult az arány a készpénzesek javára. De történt más is; például az, hogy a néhány éve még ezer járművet értékesítő márkakereskedés tavalyi újautó-forgalma alig több, mint félszáz darab volt.

Kápéval jönnek

- Érdekes, hogy a trendforduló óta mind gyakoribb az 50-es 60-as éveiben járó vevő. Nyilván nekik van olyan megtakarításuk, amiből adott esetben új autót vehetnek. Na, nem háromévente, mint annak idején, de ha jönnek, akkor készpénzzel jönnek - osztotta meg velünk tapasztalatait Vass Sándor, a Suzuki Stop Autóház értékesítési vezetője, aki közel fél évszázada foglalkozik gépjárművek értékesítésével. Az "öreg motoros" a használtak piacán azt figyelte meg, hogy az átlagár a korábbi 1-1,5 millió forintról félmillió körülre esett vissza, miként a forgalom ezeknél is jóval szerényebb a néhány évvel ezelőttinél. Ez egyébként törvényszerű, hiszen ha kevesebb az újautó-eladás, akkor beszámított használtból is kevesebb tűnik fel a márkakereskedések udvarán.

Katona László, a Full Autó Kft. ügyvezetője elsődleges tapasztalatként azt említi, hogy sokkal tudatosabbak lettek a vásárlók.

- A vásárlások során az ésszerűség került előtérbe, ami a vételár mellett az alacsony fogyasztásra és a minél olcsóbb fenntartási költségekre is vonatkozik. A dízeleket például valamelyest háttérbe szorították a kis hengerűrtartalmú, de nagy teljesítményű benzinmotorok. Ezek ugyanis már 1,2-1,4-es kivitelben is száz lóerő körüli vagy azt meghaladó teljesítményre képesek, miközben a fogyasztásuk is baráti - mondta.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában