Helyi közélet

2013.09.11. 08:02

Arcot, történetet "kapnak" az áldozatok

New York - 9/11 – fogalommá vált nemcsak Amerikában, de világszerte.

New York - 9/11 – fogalommá vált nemcsak Amerikában, de világszerte.

Míg a terrortámadás áldozatainak állított emlékműveken nincs arra lehetőség, hogy mindenki személyes történetét megismerjük, az internet végtelen tere kiváló lehetőséget nyújt erre. A közösségi média különböző csatornáin sokan eddig nem publikált képeket tesznek közzé, vagy felidézik, hogyan élték meg a tizenkét évvel ezelőtti gyászos napot.

Az emlékezés gyertyáinak képzeletbeli lángja soha nem alszik el, de a legszebben talán az a tumblr-es blog táplálja, melyet szerkesztői azzal a céllal hoztak létre tavaly szeptemberben, hogy arccal és személyes történeteikkel mutassák be 9/11 áldozatait. A Sept 11 Memorials című internetes napló eddig több száz "emlékszilánkot" publikált fotókkal, melyeket általában a barátok, a családtagok, a munkatársak osztanak meg a világgal.

Szerelmesek tragédiája

E sorok írója véletlenszerűen olvasgatta a történeteket, s leginkább az alábbi hatotta meg.

Anna 2000-ben ment férjhez, s 2001-ben özvegyült meg - e sorokkal indult a megemlékezőszöveg, kíváncsian kattintottam a folytatásra. Abban pedig megismerhettem Aleksandr Valeryerich Ivantsov történetét, aki egy szibériai kis faluból költözött az álmok városába, s akit 15 hónapnyi házasság után szakított el 20 éves feleségétől 9/11 tragédiája. Így emlékszik Anna férjére: "Mielőtt New Yorkba érkeztem volna, minden pénzét arra költötte, hogy naponta felhívjon és elmondja mennyire vár. (...) Csak mi ketten voltunk egymásnak, de ez így elég is volt. (...) Boldogok és függetlenek voltunk. (...) Imádtunk táncolni, s ha elfáradtam, mindig a karjában vitt. (...) Még 2002 októberében is bíztam a csodában…".

HBN-Fabók Ágnes

A blog elérhetősége

Az angol nyelvű blogot az alábbi linken érhetik el:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában