Helyi közélet

2013.09.04. 15:55

A fővárosban mutatják be színészeink a Jászait

Debrecen – Zajlik az évad eleji „nagyüzem” a Csokonai Nemzeti Színházban: a debreceni társulat két közeli premierre, egy hét végi fesztiválszereplésre készül, s további bemutatók előkészületei is folynak.

Debrecen – Zajlik az évad eleji „nagyüzem” a Csokonai Nemzeti Színházban: a debreceni társulat két közeli premierre, egy hét végi fesztiválszereplésre készül, s további bemutatók előkészületei is folynak.

Ezekben a napokban a korábbi, műsoron maradó darabok közül a Jászait játsszák bérletszünetben a debreceni stúdiószínpadon – Ráckevei Annával a főszerepben –, s ezzel az előadással lépnek fel a Vidéki Színházak Fesztiválján is, szombaton a fővárosi Thália Színházban. A találkozón tizenegy vidéki színház mutatja be egy-egy népszerű darabját a Budapesten és környékén élőknek.

Operett, „sztendbájmí”, irodalmi est

A debreceni színházban – az e heti Jászai-előadások után – két premierrel folytatódnak az izgalmak: a társulattól Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjét 13-án, Olt Tamás Hét randi című darabját 14-én láthatja első alkalommal a nagyérdemű.

– Szerintem az teljesen elvetemült gondolat, hogy ha az ember felnőtt lett, többé nem vágyik a mesékre. És az operett az egyetlen olyan műfaj, amely ezt tudja szolgáltatni. Hús-vér emberekről, férfi-nő viszonyról és a világ egyetlen igazi mozgatórugójáról, a szerelemről szól – tündérmesei köntösbe ágyazva. És ebből egy olyan történet kerekedik, amely egyszerűen boldoggá tesz – vall Horváth Patrícia, a víg özvegy rendezője a Márton Imola dramaturgnak adott interjúban.

„Egyfelvonásos, zenéses, sztendbájmí” – ekképp jelzi Hét randi című darabjának műfaját Olt Tamás. Mint a darab ismertetőjéből kiderül, az alkotó a férfi-nő viszony variációinak végtelen tárházából hét történetet emelt színpadra. Sokszínű szerelem-mozaikot láthat a néző, amelyben akár a maga idilli, tragikus, humoros vagy épp abszurd történetére is ráismerhet, Szűcs Kata és Vaszkó Bence előadásában – olvasható a teátrum honlapján.

Költőszív, gyermeklélek

A színház művészei mindemellett Federico García Lorca költészetére is hangolnak: a szeptember 25-én bemutatandó irodalmi esten a szereplők – Ráckevei Anna, Újhelyi Kinga és Vaszkó Bence – Homonnai Varga András flamencogitárossal közösen idézik meg a tragikus sorsú ibériai poéta munkásságát, egy új helyszínen, a Déri Múzeumban jelentkező sorozat első alkalmaként, Mispál Attila rendezésében.

Kovács Andrea sajtóreferenstől megtudtuk: a Régimódi történetet ugyancsak elkezdték próbálni (a Szabó Magda-művet Csikos Sándor állítja színpadra) – akárcsak Nemes Nagy Ágnes Bors néni, Bors! című klasszikus verses meséjét, melyet „zenés sétarepülésként” Nagy Kati álmodott színre. Azt is tudni lehet: a Légy jó mindhalálig! gyerekszereplői szintén megkezdték a felkészülést Várhalmi Ilona, az Ady-gimnázium művésztanára vezetésével a decemberi premierre.

HBN

Információ

A Csokonai Nemzeti Színház internetes honlapjának címe: www.csokonaiszinhaz.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában