Helyi közélet

2013.08.13. 14:17

Zászlóshajó a Virágkarnevál

Debrecen - Egyre erősebb a rendezvény nemzetközi jellege, Nagyvárad után Ungváron is lesznek debreceni virágkocsik.

Debrecen - Egyre erősebb a rendezvény nemzetközi jellege, Nagyvárad után Ungváron is lesznek debreceni virágkocsik.

Az ország augusztus 20-ai ünnepi rendezvényei közül kiemelkedik a 44. Debreceni Virágkarnevál, mely a város "zászlóshajója" és messze földre is jó hírünket viszi - jelentette ki Somogyi Béla, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a rendezvény nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Mint fogalmazott, nemcsak a Karneváli Hét tartogat egyre több programot, hanem az esemény nemzetközi jellege is mind erőteljesebb. Romániában, Nagyváradon 21-én ezúttal négy, Ukrajna nemzeti ünnepén, 23-án Ungváron pedig két virágkocsi mutatkozik be. Japán és Kazahsztán pedig virágkocsit indít a karneválon.

Újra fellendülőben a karnevál

Véglegessé vált, hogy 20-án, 16 virágkocsi (tavaly csak 13 volt) és 23 csoport mutatkozik be (10 külföldi, 13 hazai) - mondta el lapunknak a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője. Bódor Edit tájékoztatása szerint, a felvonulás reggel fél nyolckor a kerékpárosok, majd a veterán autók menetével kezdődik.

A szokásokhoz híven, az első virágkocsi a magyar szent koronát ábrázoló lesz, amelyet az a hat darab 4,5-5 méter magas óriásbáb követ majd, amelyeket a székesfehérvári Koronázási Játékokról hoznak át előző éjszaka. Az óriásbábok az idén 975 éve elhunyt Szent Istvánt és családját, valamint a király környezetének meghatározó alakjait ábrázolják.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik