Helyi közélet

2013.08.17. 20:00

Körkörös romok

Az egész életművet átfogó kiállítással adózik a MODEM Ország Lili emlékének (1926-1978).

Az egész életművet átfogó kiállítással adózik a MODEM Ország Lili emlékének (1926-1978).

A Körkörös romok című tárlaton a képzőművész korai, a klasszikus szürrealizmushoz köthető művei mellett, bemutatják az elpusztult ősi városok és nyelvek ihlette alkotásokat, valamint a 48 táblából álló labirintussorozat több darabját is.

A kiállításra magyar köz- és magánygyűjteményekből érkeztek művek (csaknem 90 darab), így a látogató teljes képet kaphat a XX. századi magyar művészet egyik legkiemelkedőbb és legtitokzatosabb, a maga teljességében ritkán látott életművéről.

Ország Lili egész életében csak egyszer, 42 évesen, 1968-ban állíthatott ki Budapesten, mert a szocializmus ideje alatt nem engedelmeskedett a kultúrpolitika elvárásainak. Akkor festette a magányról, a bezártságról, a létezés kilátástalanságról szóló, abszurd, szürreális festményeit, amikor az egész művésztársadalom úgynevezett szocialista realista képeken dolgozott – jelentette ki a tárlat megnyitóján S Nagy Katalin művészettörténész, egyetemi tanár.

- HBN-OCs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában