Helyi közélet

2013.08.26. 13:23

Debreceni pályázók tervezhetik az intermodális központot

Debrecen - A beérkezett 37 pályázó közül négyet díjazott az intermodális központ tervpályázatát elbíráló 11 tagú bizottság - jelentette be Kósa Lajos polgármester, a bíráló bizottság elnöke hétfőn a városházán.

Debrecen - A beérkezett 37 pályázó közül négyet díjazott az intermodális központ tervpályázatát elbíráló 11 tagú bizottság - jelentette be Kósa Lajos polgármester, a bíráló bizottság elnöke hétfőn a városházán. Az összesen 177 millió forint összdíjazású pályázaton a debreceni Archiko Kft. és a Lengyel Építész Műterem nyerte el az első díjat, valamint a velejáró bruttó 15 millió forintot. A második helyezett Budapesti Műhely Építőművészeti Kft. 13 millió, a két harmadik, a Középülettervező Zrt. és a Marp Kft. 10-10 millió forintot kap. Rajtuk kívül még 13 pályaművet vásárol meg az önkormányzat egyenként 4-4 millió forintért. Ezeknek a látványterveiből és tervdokumentációiból szeptembertől kiállítás nyílik a regionális fejlesztési ügynökség Széchenyi és Kiskörút sarkán lévő irodaépületében.

Kováts Ákos városi főépítész a Naplónak elmondta, a győztes pályázó jól megoldotta a városszerkezeti problémákat, amit például a 4-es főút jelent a Petőfi téren, melyet ketté vág. A tervező a föld alá viszi, ezzel a tér két része összekapcsolódik. Ráadásul az összes üzemanyagszennyezés is a felszín alá kerül, fent javul a levegő minősége. Meghagyja a régi állomásépületet, de elé egy másikat húz elé, ahová a villamosok is fedett helyre érkeznek, így a külső látvány megváltozik, és megszokott épület is látható lesz egy belső udvarból.

További részletek a Napló keddi számában.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában