Helyi közélet

2013.08.14. 17:47

A tej élet, erő, költség

Debrecen - Számos tényező növeli a nyerstej és a tejtermékek árát.

Debrecen - Számos tényező növeli a nyerstej és a tejtermékek árát.

Elkerülhetetlen a tejtermékek kereskedelmi átadási árainak emelése, augusztusban ezért átlagosan legalább 8-10 százalékos fogyasztóiár-emelkedés is várható – közölte nemrég a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

A termelői tej felvásárlási ára minimálisan nőtt az utóbbi időben, de közel sem követi a költségek növekedését – tudtuk meg Békési Imrétől, a Derecskei Petőfi Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatójától, aki bízik abban, hogy a 90-ről 92 forint literenkénti árra történő emelés után ők is megkapják majd a Tej Terméktanács által irányárként megszabott 94 forintot.

– A nemrég bevezetett e-útdíj duplán sújtja a tejágazatot, mert a nyerstejet, majd a közel ugyanannyi mennyiségű készterméket is naponta kell szállítani kamionnal, folyamatosan egész évben – mondja Mélykúti Tibor, az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. ügyvezető igazgatója.

– Máris gyakorlati tapasztalatunk van arról, hogy 30 százalékkal növelte meg az e-útdíj a logisztikai költségeinket. Ilyen mértékű drágulást sem a termelő, sem a felvásárló nem tud vállalni, megpróbálják továbbhárítani a kereskedőkre, ők pedig várhatóan a fogyasztókra. Ez 6-8 százalékos drágulást jelenthet a boltok polcain, amiből 4,5 százalék csak az e-útdíjnak köszönhető.

- HBN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában