Helyi közélet

2013.05.02. 19:21

Cáfolták, hogy egyeztettek

Hajdú-Bihar - További polgármesterek, alpolgármesterek és képviselők nevét találtuk a nemzeti dohányboltok nyerteseinek listáján.

Hajdú-Bihar - További polgármesterek, alpolgármesterek és képviselők nevét találtuk a nemzeti dohányboltok nyerteseinek listáján.Megyénkben is dagad a trafikmutyi-botrány. Eddig főleg debreceni győztesekről derült ki – elsőként a vagy.hu számolt be Sásdi András egykori Fidesz frakció-vezető felesége és lánya sikeréről –, hogy rokoni vagy baráti kapcsolatban állnak kormánypárti politikusokkal. A napokban a szoboszloihirek.hu-n jelentek meg részletek egy levélből, amelyet Kocsis Róbertnek, a megyei közgyűlés fideszes alelnökének tulajdonítanak. Abból úgy tűnik, Bodó Sándorral, a megyei közgyűlés – szintén fideszes – elnökével a trafikpályázat indulóiról „cserélnek eszmét”, különös tekintettel a jelentkezők Fideszhez fűződő viszonyára.

Bodó elhatárolódik

Az érintetteket telefonon kérdeztük az ügyről. – Ilyen levelet nem láttam és nem olvastam – jelentette ki Bodó Sándor. Az országgyűlési képviselő megjegyezte: nem szokott az alelnökkel (Kocsis Róbert – a szerk.) levelezni, hiszen néhány méterre van egymástól az irodájuk. Ezt egyébként Kocsis Róbert is érvként hozta fel a levél ellen, melyről kijelentette: nem ő írta, s más hasonló tartalmú levél sem került ki a kezei közül. Kérdésünkre, hogy akkor esetleg szóbeli egyeztetés zajlott-e köztük, mindkét politikus határozott nemmel felelt. – A sajtóban megjelent zavaros – és politikai erkölcsömmel összeférhetetlen levéllel kapcsolatos – információkat egyértelműen visszautasítom és elhatárolódom mindentől, ami abban megfogalmazódott – mondta a megyei közgyűlés elnöke lapunknak. – Ezt a hamis vádat mi sem bizonyítja jobban, mint hogy lakóhelyemen, Sárrétudvariban a trafikkoncessziót egy olyan helyi politikai ellenfelem felesége (Makainé Madar Edit – a szerk.) nyerte, akivel háromszor voltunk riválisok a polgármester választásokon – nyomatékosította Bodó Sándor.

Beleszólt volna…

Kocsis Róbert a megyei mutyikkal kapcsolatos híreket – például Sásdi gimnazista lányának győzelmét – nem kívánta minősíteni. A politikushoz ugyan nem fordult panasszal a pályázatok vesztesei közül senki, ám olvasta például annak a szoboszlói trafikosnak az esetét, aki 18 év után lesz kénytelen váltani. – Nem értek egyet azzal, hogy nem szoboszlóiak is nyertek trafikjogot. Ha megkérdezik, ez ellen felszólaltam volna, de nem történt egyeztetés – jelentette ki.

Ismerős nevek

A megyénkben kihirdetett 225 nyertes (összesen 288 dohányboltot nyithatnak) között böngészve a Napló is ismerős nevekre bukkant. Módos Imre (Fidesz) bihartordai polgármester felesége kettőt, Kiss Sándor, Báránd egykori fideszes polgármestere szintén két pályázatot nyert. Alpolgármesterek közül a független mezősasi Bede Rezső volt olyan szerencsés, hogy jogot nyert a település egyetlen nemzeti dohányboltjának üzemeltetésére. Az ex-városatyák közül kiemelkedik – s országosan is ritka, hogy valaki a maximális öt pályázatot megnyerje – Makó Albert, Görbeháza korábbi alpolgármestere. A vállalkozó egyébként a Polgár és Csege Coop Zrt. vezérigazgatója, a cégnek több mint 20 üzlete van megyeszerte.

M. Attila, Hajdúsámson volt alpolgármestere három pályázatát találták megfelelőnek (a férfi ellen a napokban vesztegetés miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség egy másik ügyben). A városban másik trafikpályázatos politikusra is leltünk. Deczki Lajos, az Egészségért és a Sportért Hajdúsámsonban Egyesület (ESHE) önkormányzati képviselője három üzletet nyithat majd. Nádudvaron a Fidelitas elnökének, Petrovics Ferencnek a rokona nyert jogot két üzletre, a harmadikat Szoboszlón nyithatja. S ez még nem minden. A névsorban felfedezni véltük még egy Fidesz-iroda vezető lányát, egy hajdúsági fideszes város jegyző családját, hogy a „gyanúsan” hasonló családneveket most ne említsük. A heol.hu egyik cikkében arra a furcsaságra hívja fel a figyelmet, hogy hat olyan vállalkozó is van, aki Egerben és Balmazújvároson is koncessziót nyert.

HBN - Fabók Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában